Nya sporthallen ska binda samman Fittja

I helgen nyinvigs Fittja sporthall, som har fått sig ett ansiktslyft och renoverats. Nu hoppas Fittja IF att hallen ska utgöra en samlingspunkt och bidra till gemenskap i området.

Vid invigningen av Fittja sporthall på söndag kommer föreningen och kommunen att visa upp de nyrenoverade lokalerna. Hallen stängdes för renovering i juni förra året och skulle ha öppnat i september, men bygget har dragit ut på tiden.

I veckan lades den sista touchen på utrymmena och kommunen har bland annat installerat ett nytt ventilationssystem som ska hålla värmen under vintern och ge svalka på sommaren. Väggarna har målats om, takplattorna har bytts ut, ny belysning har kommit på plats och omklädningsrummen har fräschats upp. En ny dansstudio med ljudsystem ingår även det i satsningen – liksom en ny cafeteria.

Klockan 12-16 på söndag kommer spelare och föräldrar att mötas i fotbollsmatcher och dansuppvisning kommer att hållas. Här bjuds även på tilltugg som korv, kakor och kaffe.

Sinan Baysal som är ordförande och tränare i Fittja IF berättar att föreningen har stora planer på gång. Inom kort kommer organiserad fritidsverksamhet att börja bedrivas i lokalerna varje dag klockan 15-20.

– Så att ungarna kan samlas och spela fotboll, få läxhjälp eller göra andra former av aktiviteter, säger Sinan Baysal.

Han hoppas att satsningen ska bidra till ökad gemenskap och förståelse.

– Det har hänt massa saker i Fittja under den senaste tiden och det har varit en stor mediestorm. Vi är många turkar och kurder och en väldigt internationell förening som vill stå emot våldet och skapa nya förutsättningar, säger Sinan Baysal.

Genom satsningen hoppas han att fler ungdomar kan lockas från Fittja centrum och in i föreningens verksamhet. Sinan Baysal berättar att man varit i kontakt med arbetsförmedlingen som ska hjälpa till med personal som ska arbeta med satsningen.

Sinan Baysal menar att mycket handlar om att erbjuda starka förebilder och en plats för gemenskap.

– Vi vill självklart att barnen ska spela bra fotboll men det handlar också om att påverka dem i ung ålder och hjälpa dem att hitta en plats i samhället så att de inte hamnar snett, säger Sinan Baysal.

För drygt ett år sedan startade Fittja IF ett seniorlag i division sju för åldrarna 18-30. Sinan Baysal berättar att man tidigare satsat mycket på de yngre och nu vill man locka in fler äldre.

– Jag vill påverka de äldre killarna också och har rekryterat killar från Fittja centrum. Många unga drömmer om att spela i de stora lagen men så fort drömmarna spricker så hamnar man i centrum. Jag vill vara en god förebild som inspirerar dem att stanna kvar, säger Sinan Baysal.