Min lokala hjälte

Nya Stadshusbron lyfts på plats i påskhelgen

En säkrare bro som tål högre belastning och dessutom ska bli snyggare att titta på. På långfredagen lyfts Stadshusbron bort och ersätts med en ny konstruktion. All trafik leds om under påskhelgen.

Pontonkranen Lodbrok ligger förtöjd vid Norr Mälarstrand sedan i onsdags. Klockan 14 på långfredagen är det dags för brolyftet – men med 100 ton att brottas med är tiderna preliminära.

– Exakt när själva lyftet sker är mindre viktigt, det kan lika väl bli senare på eftermiddagen. Det som är viktigast för utomstående är ju att veta hur trafiken ska flyta på, säger Lars Matz, broingenjör på trafikkontoret.

Trafiken över bron stängs av klockan 18 på skärtorsdagskvällen och släpps på igen tisdag morgon.

Natten till lördag läggs det nya mittspannet på plats och sedan ska bron asfalteras, gångbanor sättas och skarvar fogas samman.

– Den gamla bron är en nitad, snårig sak som är hopplös att måla om. Det här blir en renare konstruktion som är skönare att köra på, säger Lars Matz.

Varje dag passerar tusentals människor över Stadshusbron och under de fyra dygn som arbetet pågår kommer all trafik att ledas om via Kungsbroplan. För kollektivtrafiken innebär det fem minuters extra restid. Men trots att påsken är en av årets mest intensiva trafikhelger tror Lars Matz att trafiken kommer att flyta på.

– Vi har pratat med våra trafikplanerare och lagt in arbetet under påsken när folk åker ut på landet i stället för att snurra omkring i stan. I och med långhelgen kan vi jobba på i fyra dygn i stället för att vara begränsade till en vanlig helg.

Pontonkranen Lodbrok lyfter brospannet på plats.