Min lokala hjälte

Nya stadsparken har ­redan vandaliserats

En grön tunnel i trädgården
Redan efter några månader har den omdiskuterade nya Järnvägsparken i Bro utsatts för vandalisering. Träd vältes omkull och blommor rycktes upp.

Det var ingen rolig syn som mötte morgonpigga besökare i Järnvägsparken vid stationen i Bro förra fredagen. Parken hade saboterats grundligt. Blommorna låg slängda över gatstenarna, med rötterna uppryckta, och några träd hade vräkts omkull. Dessutom var lampor sönderslagna.

– Det känns väldigt trist. Vi vet inte vilka som ligger bakom, och det verkar inte finnas någon som har sett något, säger Michael Andersson, gatuingenjör på kommunen.

Personal var snabbt ute och städade upp i parken. Det allra mesta av den förstörda växtligheten gick att rädda.

– Förhoppningsvis kan rotsystemen ta sig igen så att vi slipper köpa in nya växter, men eftersom det är så pass nya plantor är de känsliga, säger Michael Andersson.

Parken har varit omtvistad och många har varit kritiska mot att den ligger avsides och dit inte många kommer. En av dem är socialdemokratiske kommunpolitikern Hans Bergström, som tyckte att de pengar som parken kostade borde ha satsats på något annat.

– Men nu när parken ändå finns så tycker jag att det är jättetråkigt att den vandaliseras. Jag hoppas att det inte har med motståndet mot parken att göra, säger han.

Enligt kommunens rutiner ska all vandalisering polisanmälas men när Lokaltidningen Mitt i kontaktar polisen kan de inte hitta någon anmälan.

– Det ska göras, är det inte gjort så kommer det, säger Michael Andersson.

67 lärare saknas inför hösten

Upplands-Bro Inför höstterminen saknar Upplands-Bro kommun 67 behöriga lärare, visar siffror som Arbetsförmedlingen tagit fram i samarbete med Lärarförbundet. Flest lärare saknar grundskolorna där 36, tjänster är lediga. Det är åtta fler än förra året. Enda kategorin där det i år är färre lediga tjänster än i fjol är förskollärarna där tio tjänster inte är tillsatta, mot 19 i fjol. I hela Stockholms län finns för närvarande 6 953 lediga lärartjänster.

Det känns väldigt trist. Vi vet inte vilka som ligger bakom.

Öppet hus för besökare i grönaste trädgården

Kungsängen I Runa och Torsten Walderös praktfulla trädgård i Kungsängen grönskar det för fullt. På vinstocken har druvklasarna börjat växa till.

– Det är Zelgadruvor, små och mycket söta och goda, säger Torsten Walderö.

I helgen bjöd paret in trädgårdsentusiaster och andra nyfikna att besöka trädgården för att beundra växterna och låta sig inspireras.

Trädgråden innehåller förutom växter från hela världen också en damm med japanska karpar.