ANNONS

Nya styrelsen räddar Jakobsbergs gård

Jakobsbergs gård, en 1700-talspärla vid miljonprogrammet i Bredäng.
Jakobsbergs gård, en 1700-talspärla vid miljonprogrammet i Bredäng.
Jakobsbergs gård ser ut att vara räddad. Den nya styrelsen har föresatt sig att betala skulden på 196 000 kronor till hyresvärden AB Stadsholmen. Idag lämnas ett förslag till kulturförvaltningen.
ANNONS

Läget för Jakobsbergs gård i Bredäng har länge varit akut. Kulturgården i Bredäng har hotats av konkurs och legat i konflikt med Stockholms stad (som äger AB Stadsholmen) om hyreshöjningar som man ansett vara orimliga. Gården har med tiden dragit på sig en hyresskuld på nära 200 000 kronor.

Men nu är en lösning i sikte.

– Den nya styrelsen tänker betala skulden och låta föreningen leva vidare, säger Reidar Persson, ordförande i föreningen Jakobsbergs gård, segervisst.

Han har varit ordförande i två månader. Sedan dess har han jobbat hårt med styrelsen för att hitta en lösning för gården, som är en viktig mötesplats i Bredäng. Så här ser lösningen ut:

– Sedan föreståndaren Elisabeth Ineheim tyvärr tvingats sluta har vi inga lönekostnader. I stället är vi tre personer som arbetar gratis här. Samtidigt drar vi in hyresintäkter på de verksamheter vi har. Dessutom får vi snart vårt ordinarie anslag på 374 000 kronor för nästa halvår. Med hjälp av den summan kan vi betala vår förskottshyra i tid, säger Reidar Persson.

Styrelsen har också gjort upp en betalningsplan, med önskemålet att den ska sträcka sig över fem år. Under arbetet med den har man löpande haft kontakt med kulturförvaltningen.

– Kulturförvaltningen är definitivt positiv till vårt förslag, som vi formellt lämnar in idag, säger Reidar Persson.

Enligt kulturförvaltningens önskemål ska Jakobsbergs gård bli en mer medveten kulturaktör i Bredäng. Man planerar bland annat att få i gång barn- och ungdomsverksamheter, och de populära musikkaféerna ska utvecklas så att de också lockar en yngre publik.

Inte minst ska man öka uthyrningen av gården, till kurser, konferenser med mera, för att öka intäkterna.

ANNONS

Reidar Persson är förvisso ny som ordförande för föreningen Jakobsbergs gård men hör till dem som flitigt använt gården, eftersom han är med i den lokala PRO-föreningens styrelse. Gården är en viktig lokal för PRO Bredäng-Sätra.

– Det är den enda riktiga samlingslokalen i Bredäng, vi är beroende av att den finns kvar, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.