Nya Tessinparken får kritik av medborgare

Tessinparken.  arkivfoto: Janne naess
Tessinparken. arkivfoto: Janne naess
Tessinparkens plaskdamm är fylld och östermalmarna njuter i försommarvärmen. Men att döma av medborgarnas brev till staden finns många kritiker också på plats.

Förra veckan fick parken, som renoverats för 14 miljoner kronor ta emot en hel del kritik från Östermalmsbor.

Det första klagomålet handlar om två grävmaskiner och en traktor som stått vid plaskdammen under vintern och som gjort området smutsigt och jordigt. Avsändaren önskar därför tvätt av området.

– Det måste vara grävmaskiner från renoveringen av belysningen. Vi kolla hur det ser ut och spola av området om det behövs, säger Fredrik Ekroth på norra innerstadens parkmiljögrupp.

Nästa synpunkt kommer från Miljöpartiet på Östermalm som kräver en utredning av förra årets renovering av plaskdammen. Detta eftersom nya sprickor redan nu gör att vatten som åker ner där riskerar att spränga betongen när det blir minusgrader. Något som kan kräva nya renoveringsbehov.

– Sprickorna tätades innan vi fyllde på vatten, men vi ska göra en noggrann besiktning i höst också, säger Fredrik Ekroth.

Nästa punkt kommer från en Östermalmsbo som klagar på de omdiskuterade snurrstolarna i parken. Stolarna går enligt avsändaren inte att sitta på tillsammans med sina barn och det går inte att prata med sitt sällskap. Hon kräver att sofforna ställs tillbaka direkt.

– Stolarna kommer att bli kvar och vi har beställt fem nya som ska sättas upp i sommar. Stolarna kommer att sitta tre och tre så att man kan sitta i grupperingar, säger Fredrik Ekroth.

Den fjärde synpunkten kommer från en person på Gärdet som bevittnat ett slagsmål i parken. Vittnet önskar nu ett alkoholförbud i parken.

– Det beslutar kommunstyrelsen om. Det inkom ett medborgarförslag om ett sådant för några år sedan, nämnden valde då att inte gå vidare med det, säger Fredrik Ekroth.

Fakta

Detta gav de 14 miljonerna

Nya rosplanteringar.

Nyplantering av träd.

Nytt grus och gräs som ska klara skugga i kastanjealléerna.

Ett nytt belysningsprogram för tryggare miljö.

Upprustning av entré­området mot Valhalla­vägen.

Renovering av den centrala fontändammen som hade skador.

Källa: Stockholms stad