Nya tolkavtal klara efter kritik

Efter att en tidigare upphandling av tolktjänster överklagats skriver Nacka och Värmdö nu avtal med fyra tolkförmedlingar.
Efter att en tidigare upphandling av tolktjänster överklagats skriver Nacka och Värmdö nu avtal med fyra tolkförmedlingar.
Kommunstyrelsen i Nacka beslutade i måndags att teckna avtal med fyra tolkförmedlingar.

En tidigare upphandling av tolktjänster fick bakläxa i domstol.

Fyra tolkförmedlingar kommer efter en kommungemensam upphandling att anlitas av Nacka respektive Värmdö kommun för att tolka utländska språk.

Förmedlingarna som de båda kommunerna tecknar avtal med för utländska språk är Stockholms tolkförmedling AB, Järva tolk och översättningsservice AB, samt Semantix tolkjouren AB.

Avtal tecknas också med en förmedling för teckentolkning, AB Stockholmstolkarna.

Kostnaden för tolktjänster för utländska språk anges till 1,5 miljoner kronor per år, och för teckentolkar till 210 000 kronor per år.

Upphandlingen av tolktjänsterna inleddes av de båda kommunerna redan i december 2014, då det tidigare avtalet löpte ut. Upphandlingen överklagades till Förvaltningsdomstolen som fann brister i upphandlingen.

Under hösten 2015 gjorde kommunerna om upphandlingen.

I en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsens arbetsutskott i Nacka framgår att kommunerna nu har gjort en utvärdering av kvalitén på tolktjänsterna när det gäller förmedlingarnas sätt att hantera reklamationer och att kompetensutveckla sin personal.