ANNONS

Nya torget blev alldeles för dyrt

Kommunen avbryter arbetet med att göra om Kungsängens centrum. Göran Andersson tycker att det är synd att behöva vänta på ett nytt, fräscht torg. ”Det skulle vara fint med lite mera rabatter”, säger han.
Kommunen avbryter arbetet med att göra om Kungsängens centrum. Göran Andersson tycker att det är synd att behöva vänta på ett nytt, fräscht torg. ”Det skulle vara fint med lite mera rabatter”, säger han.
Uppfräschningen av torget vid nya kulturhuset i Kungsängen har stoppats. Det riskerade att bli nästan dubbelt så dyrt som planerat.

– Synd. Jag tror att torget kommer att kännas lite ödsligt, säger Kungsängsbon Göran Andersson.
ANNONS

I maj rapporterade Lokaltidningen Mitt i om hur torget framför det nya kulturhuset i Kungsängen skulle rustas upp. Med körsbärsträd, fina buskar och stenplattor i granit skulle man skapa en ljus och luftig miljö som skulle spegla ett modernt Kungsängen.

Men nu har arbetet avbrutits. Enligt kommunens tillväxtkontor har det bara kommit in ett enda anbud och det skulle bli för dyrt.

Kommunen har avsatt 13 miljoner kronor i budgeten till att fräscha upp torget, men de räcker alltså inte.

– Anbudet vi fick in låg uppemot det dubbla, säger kommundirektören Karl-Erik Lindholm.

Enligt Irène Seth (M), kommunstyrelsens ordförande, bidrog placeringen av entrén, halvvägs nere i Kyrkvägens branta backe, till beslutet att stoppa upphandlingen.

– Vi kan inte bygga något 2014 där vi inte har löst tillgängligheten för rörelsehindrade. Vi bryter helt upphandlingen, men hoppas att det företag som varit med kommer in med nya anbud.

Enligt Karl-Erik Lindholm finns det andra vägar in för funktionshindrade och tjänstemännen ska nu sätta sig ner med handikapporganisationer och titta på hur man kan göra nya lösningar. För att få fler företag att komma in med förslag på hur jobbet ska göras kommer man att dela upp arbetett.

– Det är ett svårt uppdrag, med trängsel och krav på tillgänglighet. Vi delar in arbetet i ett par, tre etapper och ökar på anbudstiden och hoppas att det ska ge fler anbud.

Nu lutar det åt att torget, istället för att bli klart i anslutning till att kulturhuset blir klart i september, snarare blir helt färdigt någon gång kring våren/sommaren nästa år, tror Irène Seth.

ANNONS

– Jag tror inte att det kommer bli några omvälvande förändringar mot de planer vi haft. Under ­tiden kommer det att bli tillsnyggat runt kulturhuset.

Göran Andersson ser fram emot att få en ny livligare utemiljö kring centrum.

– Det skulle vara fint med lite mera rabatter och grönt. Jag tycker inte att fasaden på kulturhuset är sådär jättekul.

Fakta

Så är det tänkt att torget ska bli

Området kring kulturhuset ska i ursprungsförslaget bli ljust och öppet, med bland annat körsbärsträd och perenner samt sköna sittplatser.

Nivåskillnader runt torget som gjort det svårt att ta sig fram med till exempel rollator ska byggas bort.

Längs Kyrkvägen på baksidan av huset ska man bygga trappor och ha planteringar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.