ANNONS

Nya träkåkar kan byggas vid Vitabergsparken

Förslaget till de nya huset har inspirerats av de faluröda träkåkarna från 1700-talet strax intill Vita berget.
Förslaget till de nya huset har inspirerats av de faluröda träkåkarna från 1700-talet strax intill Vita berget.
Tre större trähus planeras på Färgarplan, vid östra Vitabergsparken.

Men den nya tunnelbanan konkurrerar också om platsen.
ANNONS

I dag är Färgarplan inte speciellt mycket att hurra för. Här finns parkeringsplatser, en elnätscentral och en återvinningsstation.

Men det vill staden ändra på. Här planeras för tre nya hus med runt 50 bostadsrätter – som ska byggas helt i trä. Markanvisningen har tilldelats byggherren Folkhem som endast bygger trähus. Husen är tänkta att variera i höjd, från fyra till nio våningar. I bottenplan föreslås kommersiella lokaler, som affärer eller kaféer, och det planeras även för en förskola.

– Det är spännande att bygga i trä på Söder eftersom det finns flera andra gamla hus gjorda av trä i närheten. Sedan är det bra miljövärden också, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Men det finns ett stort problem med de nya husen. Förvaltningen för utbyggd tunnelbana är också intresserade av Färgarplan. Det är en av två tänkbara platser på östra Södermalm för mynningen till en arbetstunnel som ska vara i bruk de närmsta tio åren.

Men det är inget hinder för att gå vidare och planera för nya bostäder på platsen, enligt Andreas Björklund, stadsplanerare i Stockholms stad.

– En arbetstunnel är tillfällig, nya hus är en permanent lösning, Hur vi löser detta är något vi kommer studera i planprocessen, säger han.

Nu ska detaljplanearbetet påbörjas och planerna ska ut på samråd där du och remissinstanser kan tycka till. Blir det en arbetstunnel kommer husen kunna börja byggas tidigast år 2025. Annars kan spaden sättas i jorden tidigast år 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.