Min lokala hjälte

Nya trenden – bjud en hemlös på kaffe

”En kaffe och två innestående, tack.”

Den italienska ­traditionen att ­reservera fika till mindre bemedlade sprids nu över hela världen. Nu senast till Gamla Stan.

”Betala en kaffe eller varför inte en måltid i förväg till någon som inte har råd själv”. Skylten möter besökarna på kaféet ”Under Kastanjen” i Gamla stan.

– Ungefär 20 personer har köpt en extra kaffe, men inte så många har hämtat ut en, säger Robin Karlsson, som jobbar på fiket som haft igång erbjudandet i tre veckor.

Personalen på kaféet hörde talas om bjudfikan på ­nätet och hakade snabbt på den nya trenden.

Fenomenet startade annars på kaffebarer i Neapels arbetarkvarter, och enligt traditionen ger gärningen tur och lycka. Det bygger på att en kafégäst beställer en kaffe till sig själv, men reserverar en eller flera koppar till en kommande gäst.

Den som inte har råd kan sedan gå in på fiket för att fråga efter en ”bjudkaffe” och få en gratis kopp. Viktigt är att välgöraren är anonym och inte ser vem som tar emot gåvan.

Kampanjen kallas ”Suspended coffee” och har spridits genom sociala medier över världen. En egen Facebookgrupp har över 39 000 medlemmar och svenska grupper finns bland annat i Göteborg, Skåne och på Gotland.

Emma Gustafsson och Sabina Vrouva, båda 28, drog igång Facebookgruppen Suspended Coffee Stockholm.

– Det var Sabina som startade gruppen men responsen blev så stor att hon gärna ville ha hjälp. Hon frågade mig och jag tackade ja, säger Emma Gustafsson.

Nu har de jobbat med kampanjen sedan april och flera ställen i stan har gått med i rörelsen.

– Det kom till en punkt där jag inte klarade av att se hur cyniska människor blivit. Jag ville göra något. När jag hörde om Suspended Coffee så kändes det självklart att haka på, säger Sabina Vrouva.

Men det är inte alla som applåderar det här.

I ett blogginlägg skriver Nöjesguidens skribent Björn Werner att ”en kopp hipsterkaffe” inte löser problemet för en hemlös.

Är verkligen en kopp kaffe till någon hjälp för hemlösa?

– Det räddar inte liv men kan ändå ge lite glädje i stunden. Vi har kalla vintrar och bara att få komma inomhus och dricka något varmt kan vara till hjälp, säger Emma Gustafsson.

Fakta

Fenomenet sprider sig

”Suspended Coffee Campaign” har över 39 000 medlemmar och representeras av lokala Facebookgrupper i hela världen, från Filippinerna till Irland.

En suspended coffee, eller ”caffè sospeso” som det heter i Italien, är en kopp kaffe som köps i förväg till någon behövande, som en anonym handling av givmildhet.