Min lokala hjälte

Nya trick lurar äldre

rullator, genre
Åldringsbrotten har ökat kraftigt de senaste 15 åren. I år har polisen för första gången sett hur äldre luras att lämna utgående sedlar till falsk hemtjänst, men även en trolig liga som riktar in sig mot finsktalande pensionärer.

– Jag känner mig så otroligt dum, säger en Tyresöbo som blev utsatt.

I mitten av augusti fick en kvinna i 85-årsåldern från Tyresö ett samtal. Mannen i telefonen pratade finska.

– Han sa ”Du känner väl igen mig?”. ”Kommer du inte ihåg mig?”. Han lirkade. Jag tyckte rösten påminde lite om min systerson, så till slut frågade jag om det var han. Han sa att det var det och att rösten lät annorlunda för att han var förkyld, säger kvinnan.

Mannen sa att han var i Liljeholmen i Stockholm och att hans plånbok och bilnyckel blivit stulna. Han behövde låna pengar för att kunna bärga sin bil. Dagen efter skulle kvinnan få tillbaka pengarna. En kort stund senare hämtade en annan man 2500 kronor hos kvinnan.

När kvinnan pratade med sin syster fick hon reda på att systersonen inte var i Sverige. En vecka senare ringde samma person igen.

– Jag känner mig så dum och förbannad. Det är inte pengarna – även om det är mycket pengar för en pensionär – det är att bli lurad, säger kvinnan som nu vill varna andra.

Om det rör sig om samma personer som lurat flera andra finsktalande pensionärer i länet i år vet inte polisen.

– Vi har sett många fall där finsktalande pensionärer lurats. Någon påstår sig vara en släkting som behöver pengar för att bärga bilen som fått motorstopp. Sedan kommer en person hem till pensionären som utges vara en vän till släktingen som ringt, säger Jan Olsson, som jobbar på polisens bedrägerirotel.

Motorstoppstricket har flyttat runt över länet. Och polisen tror att samma personer ligger bakom brotten. I augusti såg till exempel Huddingepolisen flera fall.

– Någon ringde och sa att kvinnans kusin hade fått problem med bilen och behövde hjälp till bärgning. Kvinnan ska då ha lämnat över 4 000 kronor, säger Johan Siverland, förundersökningsledare vid polisen i Huddinge.

Nytt för i år är också falsk hemtjänst som erbjuder sig att åka till banken för att växla in pensionärens utgående sedlar i samband med att gamla sedlar fasas ut.

– Hemtjänstpersonal ska kunna visa upp yrkeslegitimation precis som andra yrkesmän, tipsar Lars Lehrmann som är brottsoffersamordnare på polisen.

Personer i södra Stockholm har också blivit lurade av bedragare som utger sig för att vara från polisen.

– Känner du dig osäker på någon, kan du ringa till polisen, hemtjänsten eller fastighetsbolaget och fråga om de skickat personal, säger Lars Lehrman som också uppmanar äldre att ta hjälp av anhöriga eller vänner om de blir osäkra.

Utöver de anmälda brotten tror brottsoffersamordnaren Lehrman att det finns ett stort mörkertal.

– Många äldre känner skam när de inser att de blivit lurade. Det här är brottslingar som riktar in sig mot svagare personer som ofta känner sig ensamma och blir glada när de får besök, säger Lars Lehrman.

Enligt polisen är brotten mot äldre prioriterade.

– Sker två likvärdiga bedrägerier så prioriterar vi en anmälan där brottet begåtts mot en äldre person, säger Jan Olsson på bedrägeriroteln.

Fakta

Så skyddar du dig hemma

Så skyddar du dig hemma:

  1. Känner du dig osäker – be om legitimation. Hemtjänstpersonal och andra yrkespersoner ska kunna visa detta.
  2. Du kan också ringa till hemtjänsten eller exempelvis bostadsbolaget om du känner att något är konstigt.
  3. Du kan fråga vem någon är när du fortfarande har stängd dörr.
  4. Säkerhetskedja eller kikhål i dörren gör att du kan kolla en
    person eller legitimation innan du öppnar.
  5. Köp inte saker via telefon. Ge dig inte in i diskussion, avsluta vänligt och bestämt.
  6. Ta hjälp av anhöriga eller vänner om du behöver.
  7. Ringer en person som säger sig vara en släkting eller vän kan du ställa kontrollfrågor, till exempel fråga efter namnet på ett gammalt husdjur.
Källa: Polisen
Fakta

Så skydar du dig ute

Se till att ha plånboken i en innerficka på jackan.

Ha inte guldsmycken eller andra värdesaker synliga.

Utstråla säkerhet om du kan. Gå med stadiga steg.

Ha inte mycket kontanter med dig. Måste du ha det, kan du ha fickpengarna mer tillgängligt och mer kontanter på ett annat ställe.

Källa: Polisen