Nya tunnlar tömmer Vasastan på trafik

I går öppnade fler tunnlar vid Norra länken – och nu ska trafiktrycket i Vasa­stan lätta.

– Det blir lättare att ta sig fram, säger Håkan Andersson, projektledare på Trafikverket.

Igår vid klockan fem på morgonen öppnade Trafikverket de nya söder­gående tunnlarna som ligger under blivande stadsdelen Hagastaden och i höjd med Karolinska Universitetssjukhuset. Tunnlarna kopplar ihop Roslagsvägen och Värtan med E4 mot Uppsala och Essingeleden, vilket ska underlätta för innerstadsbilister – framförallt under morgonrusningen.

– Tanken är att fler personer ska köra ner i tunnlarna och att mindre trafik behöver gå genom Norrtull och Cederdalsgatan. Det kommer att bli lättare för folk att ta sig till jobbet, både för dem som ska ner i tunnlarna och för dem som inte ska det, säger Håkan Andersson, ansvarig för det nya projektet som har fått namnet ”Hagastadenstunnlarna”.

Förutom Norrtull och Cedersdalsgatan blir trafiken även glesare på Vallhallavägen och upp mot Roslagsvägen vidare in mot Roslagstull. Vad det gäller tunnlarna i norrgående riktning planeras de att öppna under våren nästa år – ungefär samtidigt som den verkliga slutspurten för hela projektet Norra Länken drar i gång.

– När allt är klart har vi tillfört ett körfält per riktning och stor vägkapacitet. Det kommer att leda till att köerna i innerstan och på Lidingövägen minskar, ­säger Håkan Andersson.

Hela bygget av Norra länken ska vara klart i slutet av 2016 eller början av 2017. Men Stockholms stad har redan nu börjat göra mätningar för hur delar av länken påverkat trafiken, och innan gårdagens öppnande av tunnlarna fann man att trafiken i innerstan blivit glesare.

– Ja, och förhoppningsvis blir det ännu mer nu i och med de nya tunnlarna. Men vi måste komma i håg att Stockholm är en vältrafikerad stad och att det fortsatt kommer att vara biltrafik, om än med en minskning, säger Henrik Söderström på trafikkontoret.

Fakta

13 kilometer enkelriktade vägtunnlar

Norra länken sträcker sig mellan Tomteboda och Värtan samt ansluter till E4 mot Uppsala vid Norrtull och Roslagsvägen vid Frescati.

Alla vägtunnlar är enkelriktade och totalt sträcker de sig över 13 kilometer.

Det är ett av Norra Europas största vägtunnelprojekt. Som mest har cirka 1 200 personer jobbat med bygget.

Norra länken-projektet inleddes under 2007.

Källa: Trafikverket