Nya verktygsstölder mot hantverkare

Efter att polisen i januari fann en gömma med stulna verktyg i Åkersberga minskade verktygsstölderna.

Men under de senaste veckorna har stölderna satt fart på nytt.

– Vi tror att vi vet vilka som begår många av de här stölderna, säger Barbro Lundin, inspektör på polisen i Roslagen.

Det var i januari som polisen hittade mängder med stöldgods i ett garage i centrala Åkersberga. Det rörde sig framför allt om handverktyg stulna från företagsinbrott runt om i kommunen. Polisen misstänkte att en grupp yrkeskriminella män från Åkersberga låg bakom brotten. Många av de drabbade är hantverkare och egenföretagare.

I april fann polisen också många stulna verktyg som hade dumpats i Smedby koloniområde.

– Efter att vi gjort det stora beslaget i januari såg vi att verktygsstölderna minskade påtagligt, säger Barbro Lundin.

polisen har lyckats spåra ungefär hälften av ägarna till stöldgodsen från garaget i Åkersberga.

Men när saker inte är stöldskyddsmärkta går de i regel inte att spåra. Det är också vanligt att företagare inte anmäler stölder.

– Självrisken på försäkringen är så hög. Verktyg tappar i värde från första inköpsdagen. I stället får företagarna köpa nya verktyg vilket drabbar dem hårt, säger Barbro Lundin som uppmanar allmänheten att alltid anmäla stölder och andra brott.

– Ibland dyker det upp stöldgods, men om vi inte har några anmälningar så har vi absolut ingenting att gå på.

Polisen varnar nu för att verktygsstölderna ökar på nytt. Sedan i början av maj har ett 10-tal olika stölder anmälts i Österåker.

– Vi tror att det är folk från samma grupp som är aktiva igen. Tack vare allmänhetens tips och egna kunskaper har vi ganska god överblick på vad som rör sig i Åkersberga. Men innan vi kan gripa någon behöver vi bra bevis, säger Barbro Lundin.

Utredningen kring stöldgömman i garaget har polisen lagt ned. Det gick inte att belägga vem som begått inbrotten, enligt Christer Sandström, presstalesman på Roslagspolisen.

– Vi jobbade väldigt brett mot löst sammansatta konstellationer som är verksamma i Åkersberga och jobbar fortfarande mot dem. Men i det här fallet gick det inte att bevisa vem som begått stölderna, säger han.

Fakta

Märkning avskräcker tjuvarna

Ett bra stöldskydd är att märka värdefulla ägodelar. Det sker genom att rista in namn eller tecken som gör att godset går att spåra.

DNA-märkning är, enligt polisen, en annan teknik för att avskräcka tjuvar. Den är i princip omöjlig för tjuven att få bort eftersom minsta partikel innehåller en fullständig DNA-kod.

Källa: Polisen, Stöldskyddsföreningen