ANNONS

Visa en nyanländ ditt lokala smultronställe

Fika?
Fika?
Vill du visa upp ditt älsklingskafé, din favoritpark eller ett annat smultronställe i ditt närområde för en nyanländ?
Nu drar projektet Startkompis igång.
ANNONS

Som nyanländ kan det ta tid att lära känna sin nya kommun. Och vem har bättre lokalkännedom än den som bott här länge? Det tar projektet Startkompis fasta på, som drar i gång i Vaxholm, Österåker, Solna, Nynäshamn och Lidingö i januari.

– Projektet syftar till att nyanlända som blivit anvisade på en viss ort ska få en så bra start som möjligt där. Lokalkännedom tror jag är väldigt viktigt för att man ska trivas i området. Att bli välkomnad av någon som bott där länge, en privatperson som är där för att den vill vara det, ger mycket för gemenskapen i kommunen, säger Emma Hammar, projektledare för Startkompis.

Startkompis ska vara en låg tröskel för nya och etablerade svenskar att träffas under avslappnade former. Två personer matchas ihop, ses på en offentlig plats i kommunen och umgås under en timme.

– Det kan vara att man visar sin favoritpark, bästa svampplockningsstället eller något annat personligt tips som man själv som kommunbo känner till, men som inte en nyanländ gör.

Det kan också röra praktiska saker som att visa var närmsta bank ligger eller hur man gör i kollektivtrafiken.

– Vi kopplar ihop två personer utifrån att de bor i samma område, gemensamma intressen, språkkunskaper eller om man har något särskilt önskemål. Man kan tillexempel önska att träffa någon av samma kön, eller så har man barn och vill träffa en annan familj. Vi förmedlar en första kontakt och förslag på plats, sen är det tänkt att det ska fungera som en vanlig vänskap, säger Emma Hammar.

Hon betonar att man inte ska känna sig alltför oroad över språkförbistringar.

– Jag tycker man ska vara så öppen som möjligt, det brukar bli bäst. Man kan använda gester eller google translate, det funkar oftast jättebra. En del har lärt sig svenska efter bara någon månad här. Det här är också ytterligare ett sätt att lära sig svenska, säger hon.

Projektet Startkompis, som fått projektstöd från Länsstyrelsen i Stockholm, pågår mellan januari och oktober 2017. Nyanlända ges information om projektet via kommunerna och SFI.

ANNONS

 

Fakta

Så funkar det

På startkompis.se kan du anmäla ditt intresse från och med januari. Ange eventuella önskemål och aktivitet.

Du matchas sedan ihop med en nyanländ i närområdet.

Ni träffas en timme, och väljer sedan själva om ni vill hålla kontakten.

Kostnader för tillexempel fika betalas av er själva.

Hittills anslutna kommuner är Vaxholm, Österåker, Solna, Nynäshamn och Lidingö. Startkompis finansieras av Länsstyrelsen i Stockholm och är en del av den ideella organisationen Kompisbyrån.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.