Nyanlända blir tillfälliga hyresgäster

Såhär kan ett modulhus se ut.
Såhär kan ett modulhus se ut.
Kommunen vill bygga tillfälliga bostäder till nyanlända personer.

– Vi kommer initialt att bygga på tre platser, säger Helene Bergström, flyktingstrateg.

Tyresö kommun ska ta emot 170 nyanlända i år, det vill säga flyktingar med permanent uppehållstillstånd. De behöver någonstans att bo.

Kommunen har frågat privatpersoner om de kan tänka sig hyra ut en del av sitt hus, undersökt om det går att bygga om fastigheter kommunen äger och försökt få loss bostäder från hyresvärdar, berättar Helene Bergström, flyktingsstrateg vid Tyresö kommun.

– För att inte göra det svårare för dem i hyreskön tittar vi på alla möjliga lösningar, vi går ut väldigt brett, säger hon.

Men det fattas bostäder. Därför vill kommunen nu bygga tillfälliga – så kallade modulhus. Vissa av bostäderna ska också hyras ut till dem som får hjälp via socialförvaltningen.

Tio platser är utsedda.

– Vi kommer initialt att bygga cirka 40 lägenheter på tre olika platser, men vi har sökt bygglov för fler eftersom vi inte vet hur behovet ser ut i framtiden, säger Helene Bergström.

Var ligger de här tre platserna?

– Det vet vi inte än, vi får se var vi får bygglov. Vi har sökt över hela kommunen, Tyresö Strand, centrala Tyresö, Trollbäcken, ja på alla tillgängliga ställen för att det ska bli en bra integration.

Hon poängterar att det handlar om tillfälliga lösningar.

– Vi gör det här för att lösa problemet just nu, säger hon.

Modulhusen kommer att användas högst tio år. Tanken är nya bostäder ska byggas under tiden så att kommunen inte behöver använda tillfälliga lösningar.

10 procent av 700 nya hyresrätter som planeras de närmaste sex åren ska kommunen disponera för att hyra ut i andra hand till nyanlända och socialt utsatta.

– Målsättningen är att de ska hitta sina egna boenden. Det är meningen att vi ska ha en genomströmning, säger Karin Hassler, kommunikationschef.

Närmare 6 700 nyanlända kommer att behöva någonstans att bo i Stockholms län i år. Det visar en rapport som Länsstyrelsen tog fram i våras.

Förra hösten uppgav sex kommuner att de planerade modulbostäder till nyanlända. Sedan dess har fler kommuner övervägt att bygga dem, enligt rapporten.

Fakta

Tidsbegränsat bygglov

Modulhus eller paviljonger är tillfälliga och mobila enheter. De kan placeras på ledig mark i kommunerna.

De har tidsbegränsat bygglov vilket ges om en utredning kan visa att behovet kommer att upphöra eller lösas på annat sätt när bygglovet går ut.

Källa: Länsstyrelsen