Här ska nyanlända familjer bo i ettor

Fredrik Jurdell
Biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell berättar att nyanlända familjer ska få bo här.
Det stora huset intill Koppargården i Råcksta har stått tomt sedan det drabbades av både vattenläcka och asbest upptäcktes. Nu har huset sanerats och renoveringen av ettorna är snart klar. Och nu är det klart vilka som snart ska få flytta in: nyanlända familjer. Varje familj får tillgång till flera lägenheter.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat om det gamla stödboendet på Bättringsvägen Råcksta, intill Koppargården.

Fram till och med hösten 2014 fanns här Västerorts stöd- och referensboende med drygt hundra platser för personer i missbruk eller med psykiska problem. Här fanns också Skyddsvärnets halvvägshus med plats för 20 dömda personer som bodde här under sista perioden av sina fängelsestraff.

– Det fanns problem med verksamheten, det var stökigt, säger Fredrik Jurdell.

När omfattande vattenskador upptäcktes evakuerades huset.

Sedan dess har huset stått tomt. Stockholmshem köpte huset av Micasa för att hyra ut till SHIS, som erbjuder genomgångslägenheter för stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

– Det blev inriktat för ensamstående, säger Fredrik Jurdell.

Men vilken av SHIS olika målgrupper har varit oklart. I och med flyktingkrisen blev nyanlända ett av alternativen.

För bara ett halvår sedan var det också främst ensamstående flyktingar som kom till Stockholm. Därför började saneringen och ombyggnationen av ettorna som redan fanns i huset.

Sedan kom vändningen.

– Vi kan inte påverka vilka sammansättningar av personer som kommer hit. Nu har vi byggt 200 mindre lägenheter och det är nästan bara familjer som kommer hit. Vi har fått laga efter läge, säger Fredrik Jurdell.

Nu är de 204 lägenheterna nästan klara och över 200 är ettor. De första familjerna ska flytta in den 16 juli.

Familjerna kommer, beroende på hur många de är, att få tillgång till flera lägenheter. Kanske används en lägenhet som kök, vardagsrum och sovrum för en förälder, medan den andra föräldern och barnen använder ettan bredvid som sovrum.

SHIS kommer att ha personal på plats alla dagar och kvällar. De kommer att hjälpa de som flyttar in med råd och annan hjälp med den svenska byråkratin.

Men det är inte för sent att tänka om modulhusen i staden som nu planeras. De skulle först få mindre lägenheter för ensamhushåll. Nu tror staden att det kommer att bli familjer som flyttar in även här.

– Nu planerar vi om, vi har ritat om modulhusen i Beckomberga, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända.