ANNONS

Nyanlända i länet får samhällsintroduktion

Hittills har 75 ensamkommande unga, varav många finns i länet, fått gå en kvällsutbildning i hur det är att leva i Sverige.
ANNONS

Det kommunala bolaget Vårljus driver boenden för ensamkommande unga i Stockholms län och har även en utbildning för nyanlända ungdomar från bland annat Vallentuna, Sollentuna, Täby, Järfälla och Vaxholm. Introduktionskursen är en samhällsintroduktion och har pågått under kvällstid under våren, i höst fortsätter utbildningen.

– Vi driver ju verksamhet i nästan alla av länets kommuner, samtliga i norrort. Och det här programmet för samhällsintroduktion erbjuder vi alla unga som bor på våra boenden. I länet svarar vi för 20 procent av alla ungdomsboenden för alla ensamkommande unga i Stockholms län, säger Per Törnvall, VD på Vårljus.

På schemat finns bland annat information om samhället och värderingsövningar och vid varje tillfälle kommer en gäst från samhällslivet. Brandkår, polis och skola är några kommunala och statliga verksamheter som besökt kursen. Populärt har besöken från personer med egen erfarenhet av att ha varit flykting.

– Just det här med strukturerat arbete ger effekt, att samla många med erfarenheter stärker de ungas etablering i det svenska samhället. Det är ju en tuff situation att komma själv som ungdom till ett nytt land och att se att det finns fler i det stärker de i deras situation.

Meningen med kurserna, som pågått under fem års tid, är att de ska introducera nyanlända i samhället och bidra till integration och etablering. Utbildningen sker i tre steg, från att komma som asylsökande flykting till att få uppehållstillstånd och slutligen att leva ett självständigt liv. Med sig får de unga också en pärm som går under namnet ”Framtidsplanen” med nödvändig information och kontaktuppgifter.

– Vi ser det här som ett viktigt inslag i arbetet med att förbereda ensamkommande att klara sig själv i samhället, säger Per Törnvall till Mitt i.

Behövs det?

– Ja, man kan ju sätta sig in i hur det är att komma ensam till ett nytt land, utan föräldrar och släkt, och då komma som ung med allt vad det innebär, att inte ha språket, att komma till ett nytt land till att lära sig språket, få utbildning, stå på egna ben, skaffa jobb. Det är ett ganska stort steg för en ensamkommande ungdom att ta. I det behövs ofta många olika insatser och stöd. Utbildningen är ett av dem.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.