Nyanlända får jobb i integrationscafé

Homa Khosrawi, Reem Aboud, Medina Yusuf, Rahaf Almansour, Somaya Shekho, Shaima Mowjer
Homa Khosrawi, Reem Aboud, Medina Yusuf, Rahaf Almansour, Somaya Shekho, Shaima Mowjer
Om en vecka öppnar integrationscaféet Nyfiket där nyanlända kvinnor ska jobba. Samtidigt ökar intresset för de aktiviteter som kommunens kvinnogrupp erbjuder.

– Vi har haft stora resultat på kort tid, säger integrationsstödjaren Homa Khosrawi.

Eftermiddagsljuset flödar in genom glasfasaden på integrationsstödets lokal i Brohuset. Här kommer en stor del av kommunens arbete med integration vara förlagd. På väggen hänger en grön skylt med ordet ”Nyfiket” – en ordlek som både avslöjar en värdegrund och att det snart ska rymmas ett kafé här.

Nyanlända får jobb

När kaféet öppnar kommer det vara kvinnor som inom ramen för kommunens integrationsverksamhet får sysselsättning där – för flera av dem är det deras första arbete. Disken längst ner i rummet som nu står tom kommer att fyllas med bakverk och enklare maträtter.

– I mitt hemland är inte kvinnor ute så mycket, det är mest män som jobbar. Kvinnan tar hand om barnen. Men nu ska jag börja ett nytt jobb, säger Rahaf Almansour från Syrien.

”Man känner sig mer bekväm och trygg”

Hon, tre andra kvinnor från kvinnogruppen och integrationsstödjarna har samlats i fiket för att berätta om betydelsen av verksamheten. Bland annat ger det en möjlighet att komma hemifrån, träna svenska och att kunna prata öppet i en trygg miljö.

– Många kvinnor är blyga när män är med. När vi är bara kvinnor så kan vi prata, skratta och skoja, säger Rahaf Almansour.
– Man känner sig mer bekväm och trygg, tillägger Somaya Shekho.

Många nyfikna

Kvinnogruppen har varit igång sedan september förra året och lockar hela tiden nya deltagare. Bland annat genom ett aktivt informationsarbete men också genom att ordet sprids från person till person. Deltagarna tar med sig nyfikna släktingar eller väninnor.

– Under invigningen för våren hade vi rekord i deltagare. 25 kvinnor med olika bakgrund var med, säger integrationsstödjaren Homa Khosrawi.

En del av deltagarna är nyanlända, medan andra har bott i Sverige i flera år. Arbetet sker genom kommunen med stor hjälp av Upplands-Bro volontärer. Men det är deltagarna som bestämmer innehållet i verksamheten. Inför våren är det många som vill testa olika aktiviteter såsom dans, simning och styrketräning på gym.

”Vi är jättaglada att de startade projektet – jag har många systrar här”

För många av kvinnorna är det ett stort lyft att kunna vara med i verksamheten, då invandrade kvinnor ofta har en längre väg in på arbetsmarknaden och övriga samhället än män. En viktig del av träffarna är att lyfta olika samhällsfrågor till diskussion och informera om kvinnors rättigheter.

– Verksamheten främjar språket och främjar deras nätverk. Det stärker självförtroendet så att de ska bli en resurs till hela kommunen och samhället, säger Homa Khosrawi.

Medina Kigar Yusuf från Eritrea har bott i Sverige i fem år och uppskattar möjligheten att kunna jobba i Nyfiket och att komma i kontakt med så många andra kvinnor.

– Vi är ute och umgås och lär oss av andra kvinnor. Vi är jätteglada att de startade projektet – jag har många systrar här, säger hon.

Fakta

8 mars i Upplands-Bro

Brohuset i Bro

Brohuset i Bro

Brohuset: Kvinnoverksamheten bjuder in alla kvinnor i kommunen till fest för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen med mingel och fika i Nyfiket och biblioteket. Klockan 17 till 20. Gratis inträde.

 

 

Kulturhuset i Kungsängen

Kulturhuset: Kommunen och Kvinnojouren Anna bjuder in till filmvisning med filmen ”He named me Malala” som handlar om fredspristagaren Malala Yousafzai och hennes kamp för flickors rätt att gå i skolan. Börjar klockan 19. Gratis inträde.

 

 

Källa: Upplands-Bro kommun