ANNONS

Projekt för nyanlända i Sköndal förlängs

Grön Etablering Sköndal
Lena Nilsson jobbar på Stora Sköndal och är initiativtagare till projektet Grön Etablering
Under ett år har nyanlända som lider av psykisk ohälsa tagit hand om en trädgård, gjort yoga och vistats i naturen inom projektet Grön Etablering. Resultaten är så pass positiva att projektet nu förlängs med ett år.
ANNONS

Under året som gått har projektet Grön etablering hjälpt nyanlända som lider av psykisk ohälsa.

I tolv veckor har de fått sköta om en trädgård på Stora Sköndal, göra yoga och ta promenader i naturen.

– På promenaderna samlar de saker som de sedan gör olika hantverk av, och det de odlar i trädgården använder de sedan i sin matlagning, säger Lena Nilsson som jobbar på Stora Sköndal och är initiativtagare till projektet.

Haft stor effekt

Innan deltagarna kom till projektet från Arbetsförmedlingen fick de svara på frågor om hur de upplever sin hälsa. Snittet låg då kring 40 på en 100-gradig skala.

Grön Etablering Sköndal

Äppelmustning på Grön Etablering.

När året summeras har fem grupper om tolv personer genomgått projektet, och enligt en första utvärdering kan snittet för det upplevda hälsotillståndet ha ökat så mycket som till 60 av 100.

Flera deltagare som haft svårt att uttrycka sina upplevelser i ord har istället målat fram känslorna. Märker ledarna att någon har svåra besvär hjälper de till med att kontakta vårdcentraler och hänvisar till professionella psykologer.

ANNONS

Förlängs ett år

De positiva resultaten har säkrat ännu ett års finansiering från Samordningsförbundet och till nästa år kommer det även finnas en samordnare på Arbetsförmedlingen vars uppgift är att identifiera de nyanlända som passar för projektet.

– Kanske är man för frisk för att behöva vara här, eller för sjuk för att klara av det. Då behöver man riktig vård först, säger Nilsson.

gron-etablering1 Sköndal

Deltagarna gjorde skyltar till sina odlingar.

– De som kommer till oss har varit med om mycket och förutom aktiviteterna har vi samtal både individuellt och i grupp som egentligen inte är terapeutiska men som fått många att verkligen öppna upp sig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.