ANNONS

Rami ska avhysas: ”Fått jobb och lärt mig svenska”

Rami Saadah vill att Solnas politiker lyssnar på dem. "Det här är inte mänskligt".
Rami Saadah vill att Solnas politiker lyssnar på dem. "Det här är inte mänskligt".
De flydde från kriget och hamnade i tält.
16 nyanlända har fått lämna sina bostäder i Huvudsta på grund av Solnas strikta regler, nu har de ingenstans att ta vägen.
– Jag har fixat jobb och lärt mig svenska. Vad mer kan jag göra för att Solna ska vilja ha mig? säger Rami Saadah från Syrien.
ANNONS

Kommunerna ska enligt bosättningslagen från 2016 ordna bostad åt de nyanlända som anvisas till dem. Solna har valt att endast erbjuda tillfälligt boende, efter två år löper kontraktet ut och Solnas ansvar upphör.

Nu syns konsekvenserna.

I slänten vid Bredkilsbacken i Huvudsta bor sedan i helgen 16 personer i sju blåa tält. De har vräkts från sina rum i modulbostäderna bakom. Nu har de ingenstans att ta vägen.

Får ingen hjälp

– Jag flydde från kriget för att få känna mig trygg. Nu bor jag i ett tält. Jag får ha mina saker i tältet och ta med dem till jobbet på morgonen, berättar 26-årige Ahmad Wahi.

Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan och jobbar på en byggfirma.

– Vi arbetar och betalar skatt. Det enda vi vill är ju att vara en del av samhället och leva ett normalt liv. Men vi får ingen hjälp med bostad från Solna kommun, de säger bara att vi ska leta på Blocket.

Ahmad Wahi vill inte berätta för familjen i Syrien att han bor i tält. ”De skulle bli för ledsna”.

Ahmad känner hopplöshet.

ANNONS

– En kväll går man och lägger sig och sen vaknar man inte upp. Jag vet inte. Situationen är hemsk.

Ahmad har inte berättat för familjen som är kvar i Syrien att han nu bor i tält.

– Nej, jag vill inte. De skulle bli för ledsna.

”Solna vill inte ha oss”

Rami Saadah, 34, är också från Syrien. Hans kontrakt går ut 1 december, då hamnar han också här, precis som tiotals andra. Under vintern väntas över hundra personer sägas upp från sina tvåårskontrakt i Huvudsta. Även barnfamiljer, berättar de.

Systemet är orättvist, menar Rami.

– Solna är en av Sveriges rikaste kommuner, de kan hjälpa om de vill. Problemet är att de inte vill. I Järfälla kan man få bostad i tio år, i Sollentuna fyra år. Botkyrka har förstahandskontrakt, och flera andra kommuner förlänger kontrakten, säger han och tillägger.

–  Jag står i bostadskö, men det är 14 års kötid i Solna. Jag har inga vänner som kan hjälpa mig. Jag har fixat jobb, lärt mig svenska, vad kan jag göra mer för att Solna ska vilja ha mig?

Stor oro

Han jobbar på ett äldreboende i Bromma och pluggar till undersköterska. Flera här är i slutet av sina utbildningar, Rami ska vara klar i december men tvivlar på att det går när han saknar bostad.

Situationen tar hårt på alla, berättar Rami.

– Vi är väldigt stressade, det syns nog i våra ögon. Om vi inte får hjälp kommer många förlora sina jobb, vi kommer inte fixa våra studier. Biblioteket stänger klockan sju. Ska vi plugga i tältet sen?

16 personer från Syrien och Eritrea bor i tälten. Flera berättar att bostäder samtidigt står tomma i modulerna.

Tälten måste bort

Nu är oron stor. Nätterna blir kalla. Några av dem får tränga ihop sig hos bekanta i modulbostäderna när det blir för svårt att sova. Där kan de låna toa, fixa mat och byta kläder. De har just fått veta att tälten inte får stå kvar, i Solna råder campingförbud, och att avhysning väntar.

– Vi får väl flytta tälten 20 meter. Jag vet inte, säger Rami.

Vad hoppas du på?

– Att politikerna i Solna lyssnar. Vi är människor vi också, men det här är inte mänskligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.