ANNONS

Nyanlända får inte förtur i Väsbyhems bostadskö

Väsbyhems vd Amra Barlov Lindqvist.
Väsbyhems vd Amra Barlov Lindqvist.
Flera kommuner i landet låter nyanlända gå före i bostadskön. Det gäller inte Väsby, där det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem i stället öronmärker tre procent av bostäderna till bostadssociala kontrakt.
– Det gäller alla kategorier, även nyanlända, säger Väsbyhems vd Amra Barlov Lindqvist.
ANNONS

Boverket släppte nyligen sin årliga analys av bostadsmarknaden i landets kommuner. I den framkom att 174 av Sveriges 290 kommuner har någon form av förturssystem. Det vanligaste skälet till förtur är att personen är nyanländ, skriver Hem & Hyra. Tidningen listade Väsby som en av kommunerna som gav förtur i bostadskön.

Amra Barlov Lindqvist är Väsbyhems vd. Hon är tydlig med att bostadsbolaget inte ger förtur till nyanlända.

– I vissa kommuner har man bestämt att en del av lägenheterna ska gå till nyanlända och att de ska få förstahandskontrakt, och på så sätt går före i kön. Så fungerar det inte hos oss, säger hon.

Tre procent till bostadssociala ändamål

I Väsbyhems ägardirektiv står däremot att minst tre procent av lägenheterna som förmedlas ska gå till bostadssociala ändamål, det vill säga andrahandsboenden genom socialtjänsten.

– Det gäller alla kategorier, även nyanlända. Men att få tillfällig hjälp är inte att få förtur. Förtur betyder att man får ett eget hyreskontrakt och så är det inte, säger Amra Barlov Lindqvist.

Bostadskön påverkas

När flyktingströmmen var som störst under 2016 och 2017 använde Väsbyhem till stor del gamla evakueringsbostäder för att klara mottagandet.

– Det är lägenheter som inte går att hyra ut, utan tillfälliga bostäder som kommer försvinna på sikt, säger Amra Barlov Lindqvist.

I dag står drygt 28 000 personer i Väsbyhems bostadskö. Genomsnittstiden för att få en lägenhet är cirka åtta år. Att minst tre procent av lägenheterna är öronmärkta till bostadssociala kontrakt är något som påverkar kötiden.

– Tog man bort de bostadssociala kontrakten så skulle det förstås finnas fler lägenheter i kön. Men vi har till stor del använt lägenheter som inte skulle hyras ut överhuvudtaget.

ANNONS

För att minska påverkan på bostadskön arbetar Väsbyhem aktivt för att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning.

– På så sätt friställer vi årligen 50 lägenheter. Vi tillför alltså hela tiden lägenheter till bostadskön, just för att de bostadssociala kontrakten ska ha så lite påverkan som möjligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.