Värmebölja, ett nytt politiskt landskap och terrordådets efterspel.

Det är händelserna som präglade Stockholm under 2018.

Vi minns även det fasansfulla mordet på Shayan, ett SM-guld som satt långt inne för AIK och så den försvunna katten Cato.

Följ med, när vi tar en titt i backspegeln.

Gå direkt till ett kapitel: Januari – FebruariMars – April – Maj – Juni – Juli – Augusti – SeptemberValetOktoberNovemberDecember – Fotocred

Åtal efter terrordådet

Hans Ihrman talade med lugn röst.

– Mitt mål är att han aldrig ska röra sig fritt i vårt samhälle igen.

Han talade inför ett av de största pressuppbåden som kanske någonsin samlats i polishuset på Kungsholmen. Hans Ihrman, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, riktade sina anklagelser mot Rakhmat Akilov.

Terroristen på Drottninggatan åtalades den 30 januari, rättegången pågick i två månader och domen föll den 7 juni.

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse och utvisning. Varken han eller åklagaren Hans Ihrman överklagade, så Akilov kommer vara inlåst under en väldigt lång tid.

Dubbla dödsskjutningar i Rinkeby

2018 började annars våldsamt. På nyårsnatten sköts en man till döds i ett garage i Rinkeby. En vecka senare, den 8 januari, sköts ytterligare en man till döds i Rinkeby. Denna gång på pizzerian på torget.

Garagemordet är ännu olöst men i november dömdes en man till tre års sluten ungdomsvård för pizzeriamordet.

Södertörnsvargen spred skräck

En varg på Södertörn blev en riktig snackis under årets inledning.

Vargen, som blev för närgången, gick ett dystert öde till mötes och sköts under en skyddsjakt utlyst av länsstyrelsen.

Södertörnsvargen, från Göran Nyréns Youtube-film "Tyrestavargen"

Södertörnsvargen fångad på bild. Läsarbild: Göran Nyrén.

Rånvåg mot barn i Nacka

Flera barn och unga blev offer för en rånvåg som drog över Nacka i januari. De rånades till exempel på jackor.

Polisen tog saken på mycket stort allvar och i maj kunde fem personer, även de unga, dömas för rånen.

Löften om att stoppa skip stop

SL och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) fick backa på införandet av snabbpendeltåg på Märstalinjen.

Protesterna var högljudda redan inför införandet men när de så kallade skip stop-tågen funnits i en månad kom beskedet att konceptet skulle försvinna till 2019 års tidtabell.

Snökaos i dagarna tre

Snösmockan slog till i februari. Det resulterade i 150 trafikolyckor på tre dagar.

Bandvagnar stod redo att rycka ut och SOS Alarm tog emot dubbelt så många samtal än vanligt.

Blåslagen supporter åtalades

Hammarbysupportern Nadine Rehn hamnade på sjukhus med nacksmärtor efter att hon gripits av polis i samband med ett fotbollsderby i augusti. Hon anmälde polisen men utredningen lades ned.

I februari åtalades istället Nadine för våldsamt upplopp och hon dömdes senare till böter. En bot som Hammarby-supportrarna skramlade ihop till.

SL-böter avgjordes i tingsrätten

Även ett annat uppmärksammat rättsfall tog sin början i februari. Sofia Dahlén tog strid mot SL som skickat hem en bot till henne utan att de sett hennes legitimation.

Bråket om var Sofia befunnit sig eller inte avgjordes i tingsrätten i juni. Då stod det klart att SL gjort fel och boten drogs tillbaka.

Sorg när järnhandel måste stänga

Det var hans far Ove som grundade företaget 1948 och i mars 2018 tvingades Lars Rothman meddela att den klassiska butiken ”Järnman” på Hökarängsplan måste stänga för alltid.

Till mångas stora sorg.

– Jag förstod inte riktigt hur mycket butiken betytt för folk, berättade Lars senare för Mitt i.

Sagt och gjort. I augusti stängde butiken. Men, under hösten har Järnman (nästan) återuppstått. Klicka här så berättar Lars hur det gick till.

Uppror i förskolan chockade

I mars gick förskollärare över hela landet ut i en gemensam kampanj: #pressatläge. Anonyma berättelser från förskolorna spreds på nätet.

”Jag har ingen ANING om hur ditt barn haft det idag för jag har inte ens sett det”, löd en formulering skriven av en anonym förskolelärare i Haninge.

Kritiserad dom om ”bättre familj”

En dom från Solna tingsrätt väckte stor uppmärksamhet i mars. I domen friades en man misstänkt för misshandel av sin hustru med hänvisningen till att han ansågs komma från en ”bättre familj”.

Centerpartisen Ebtisam Aldebe, som pekades ut som en av två nämndemän bakom formuleringen, slog tillbaka mot kritiken.

– Det är en del av en häxjakt på muslimer, sa hon till Mitt i.

Aldebe tvingades bort från partiet och den tilltalade mannen dömdes senare i hovrätten till fängelse.

Miljözoner går mot verklighet

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) var glad när regeringen i mars presenterade sitt förslag på miljözoner. Även om han hade hoppats på lite hårdare tag.

I augusti tog regeringen själva beslutet som betyder att kommuner har rätt att införa miljözoner från år 2020.

Daniel Helldén (MP), som satt kvar som trafikborgarråd även efter valet i september, har sagt att miljözoner kommer att införas i Stockholm. Åtminstone på Hornsgatan.

Knytblusar samlades på Stortorget

Hundratals människor bärandes knytblus samlades på Stortorget en kväll i april. Manifestationen var en reaktion på den kris som uppstått i Svenska Akademien efter metoo och anklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Knytblusen, vanligtvis buren av akademieledamoten Sara Danius, användes som symbol och manifestationens syfte var att ”göra upp med gubbväldet en gång för alla”.

Mitt i avslöjade dödssmitta i Kista

Från ett kylsystem i Kista spreds legionella under sommaren 2017. Flera personer insjuknade – fyra så allvarligt att de dog. Detta kunde Mitt i Stockholm avslöja i början av april.

Vid 2018 års slut pågår en åklagarledd utredning om vad som hände. Rubriceringen är vållande till annans död.

Blå väggpenis kom och gick

En muralmålning på Kungsholmen blev en rikssnackis under våren. Den togs emot med lite blandande känslor och till slut fick fastighetsägaren Atrium Ljungberg ta bort penisen.

Den ersattes senare av mer traditionell graffiti.

Avicii hyllades på Sergels torg

Den unge artisten Tim ”Avicii” Bergling gick bort i april till mångas förvåning och sorg. På Sergels torg i centrala Stockholm samlades hundratals för att hylla Avicii genom att dansa till hans musik.

… och så blev det vår!

Den 19 april blev det officiell Stockholmsvår. Då slog nämligen den första körsbärsblomman i Kungsträdgården ut.

Gömd tidskapsel förbryllade

Renoveringen av Medborgarhuset på Södermalm tog ordentlig fart och i maj hittades en tidskapsel som funnits gömd i huset i 80 år.

Kapseln innehöll en bild på en kvinna – men ingen vem det är. Ännu vid nyåret är gåtan olöst.

Karolinska stängde akuten

Den 1 maj öppnade Nya Karolinskas intensivakut. Den tar bara emot de mest allvarliga fallen, så hit går det inte att komma utan en remiss eller med ambulans. I och med det stängde den ”vanliga” akuten på Karolinska i Solna.

Landstinget behövde då möblera om akutvården i Stockholm och stockholmarna fick ”nya” akutsjukhus att åka till.

Stockholm marathon jubilerade

Under året fyllde Stockholm marathon 40 år och för första gången sedan starten så gick loppet i ett varv. Alltså skrotades stockholmsmarans tidigare upplägg med två varv och löparna slapp springa upp för Västerbron två gånger.

Ny tåglinje fem månader försenad

Landstingspolitikerna lovade en ny pendeltågslinje till nyår men verkligheten var en annan. I maj öppnade till sist den nya pendellinjen mellan Bro och Älvsjö – fem månader försenad.

Förseningen var en av flera yttringar av de problem som pendeltågen dragits med under året. Bland annat lokförarbrist och problem med att få ut nya vagnar från verkstäderna.

Brandsommaren börjar

Värmeböljan slog till tidigt och med den kom bränderna. Den 15 juni brann det i Svindersvik, Nacka, intill Värmdöleden.

Brandröken syntes över stora delar av Stockholm och de italienska brandflygen som tjänstgjorde i Sverige under sommaren gjorde en insats här.

Brandsommaren 2018 går till historien. Totalt inkom 1 271 larm om skogs- och markbränder inom länets tre brandförbund. Det var 20 procent mer än året innan.

Brandmännen jobbade också mer än någonsin tidigare. Övertidstimmarna ökade med 121 procent under 2018 inom länets tre brandförbund jämfört med året innan.

Gröna linjen avstängd

Flera planerade arbeten på tunnelbanans gröna linje ställde till pendlandet under sommaren. Inte minst för dem utmed Skarpnäcks-linjen där problemen var som störst.

Getingmidjan avstängd

För första gången i historien kunde järnvägen mellan Södermalm och Tegelbacken (kallad getingmidjan) stängas av för en ordentlig renovering. Anledningen: den nyöppnade Citybanan som går i tunnel under Riddarfjärden.

Trafikverket stängde av getingmidjan under sommaren 2018 för renovering. Det skapade dock vissa problem för tågresenärerna från södra Sverige och Södra station fick agera Centralstation under några månader.

Detta kommer upprepas under ett par somrar till.

Konflikt mellan brandmän

Mitt under brinnande värmebölja briserade en konflikt inom Södertörns brandförsvar. Två brandmän som varit kritiska till att outbildade brandmän fick anställning tvingades bort.

Det var inte okej gjort av brandchefen, slog JO fast.

Torka och hot om nödslakt

Krister Sjögård visar hur högt ärtorna borde ha vuxit vid den här tiden på året. Men sommaren 2018 var något utöver det vanliga. Torkan slog till.

– Pappa pratade om torråret 1955 men det här är värre, sa Krister Sjögård på Norrboda gård i Upplands-Bro till Mitt i.

Han var inte ensam om problemet. I hela länet och landet började jordbrukare nu på allvar prata om nödslakt av djur, då torkan skulle slå hårt mot djurens foder.

Regeringen gjorde i juli tillfälliga ändringar i lagar och regler för jordbruk.

VM-yra på gator och torg

Fotbolls-VM i Ryssland blev en framgång för det svenska herrlandslaget. På hemmaplan uppstod fest och glädje när Sverige tog sig hela vägen till kvartsfinal.

Slutgrillat – eldningsförbud

Under två omgångar rådde eldningsförbud i länet. Den andra omgången tog räddningstjänsterna och länsstyrelsen beslut om ett utökat totalt eldningsförbud, vilket även omfattar grillning på egen tomt.

Detta väckte ont blod hos många semesterfirande svenskar. I Huddinge åtalades senare en man för att ha brutit mot det utökade totala eldningsförbudet.

Förbudet att grilla på egen tomt gällde i fem dagar mellan 25 och 30 juli.

Skandal med trasiga rulltrappor

Efter en olycka i en rulltrappa i juli beslutade SL att stänga de två stationerna längs Citybanan; Stockholms city och Stockholm Odenplan.

Presskonferens med SL efter stängningen av två stationer. Foto: Ida Persson.

SL höll presskonferens och ett haveri utan motstycke tornade upp sig då det visade sig att de helt nya (ett år gamla) rulltrapporna rostat. Var tredje rulltrappa var i så dåligt skick att de måste repareras.

Ännu vid nyår, ett halvår senare, är alla rulltrappor inte fixade. Landstinget anser att Trafikverket som ansvarar för Citybanan ska ersätta SL.

Eric Torell sköts till döds

Den 2 augusti sköts en 20-åring man med Downs syndrom till döds av polis i Vasastan. Eric Torells död engagerade långt utanför Stockholm. I slutet av augusti begravdes han.

En utredning mot poliserna pågår än och åklagaren har sagt att resultatet av utredningen ska presenteras i början av 2019.

Nazister på Kungsholmen

I augusti märktes det på gator och torg att valet närmande sig. Under en lördag i augusti hade polisen att hantera 134 tillståndsgivna allmänna sammankomster där många av de tillstånden gällde torgmöten och valstugor.

Men denna lördag kom mest att handla om ett av tillstånden, det som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fick.

Denna enda lördag blev dyrare för polisen än hela valrörelsen 2014, visade det sig senare när Mitt i tittade närmare på polisens kostnader.

Cyklar ställdes ut – skälldes ut

I augusti placerades 1 500 hyrcyklar ut i Stockholm av företaget Green economy. Tanken är att cyklarna ska finnas lite här och där utan specifika uppställningsplatser.

Vid Stockholms universitet tröttnade någon på att hyrcyklarna tog all plats i cykelstället och samlade ihop alla hyrcyklar i en hög.

Cyklar på hög vid universitetet. Foto: Åsa Sommarström.

Ebbas grav vandaliseras

Ebba Åkerlund, 11 år, var en dem som dog i terrordådet på Drottninggatan. Under året har hennes grav, likt en annan grav, på Adolf Fredriks kyrkogård vandaliserats. Ebbas pappa grep själv en person i augusti.

Den personen ska nu ställas inför rätta i mars, och i väntan på rättegång har gravskändningen fortsatt.

Han anmälde barnsexläkaren

En barnläkare som varit verksam i Stockholm åtalades i september för flera fall av sexbrott mot barn samt barnpornografibrott. Totalt var 52 barn och 18 vuxna brottsoffer. Läkaren har även jobbat för vårdappen Kry.

Mannen polisanmäldes av Claude Kollin, vd och chefsläkare på barnsjukhuset Martina vid Sophiahemmet, där 20 barn misstänks ha utnyttjats.

Rättegången pågår än och väntas avslutas i början av 2019.

Svindyr skolplattform föll platt

Stockholms stads skolplattform som samlar all kontakt mellan skolan, föräldrar och elever blev ett fiasko. Projektet kostade staden 650 miljoner kronor och tog fem år att utveckla.

En knapp månad in på höstterminen fungerade den fortfarande inte.

Direktör på Karolinska slutar

Melvin Samson som varit sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset sedan 2014 meddelade i september att han slutar. Enligt Samson själv handlade avhoppet om att sjukhuset ”går in i en ny fas”.

Tidigare under året lämnade även hela sjukhusstyrelsen sina uppdrag.

Dagens Nyheter har gång på gång avslöjat dyra upphandlingar och misstänkta jäv på Nya Karolinska, där Melvin Samson också fått kritik. DN:s grävande i NKS ledde till att reportrarna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund blev nominerade till Stora journalistpriset under 2018.

Esa Teittinen frias från mord

I åtta år satt han i fängelse dömd för ett mord i Solna 2009. I augusti sattes han på fri fot och i september kom beslutet från Högsta domstolen att han friades.

Väl tillbaka i Solna hade Esa Teittinen svårt att hitta en bostad och första natten i frihet sov han en på en parkbänk som en hemlös, det berättade han i en intervju med Mitt i.

MP och Alliansen fann varandra

Anna König Jerlmyr (M) klev in före Daniel Helldén (MP) på presskonferensen. Datumet var 12 oktober när Alliansen och MP offentliggjorde det som det länge hade pratats om; ett samarbete i Stockholms stad.

Det grönblå samarbetet röstades igenom i av Stockholms kommunfullmäktige några dagar senare och en ny politisk koalition var ett faktum.

Ungefär en vecka senare presenterade samma partier sitt samarbete i landstinget. Även där styr nu Alliansen tillsammans med MP.

M – förloraren som blev vinnare

Moderaterna i Stockholms län gjorde ett katastrofval. Men när makten förhandlats klart stod de som vinnare.

Trots att partiet backade i 21 av länets 26 kommuner kammade de hem de tyngsta posterna i 19 kommuner plus landstinget.

Socialdemokraterna tog ordförandeposten i fem kommuner, Centerpartiet i en kommun och lokala Nykvarnspartiet i en kommun.

De drev med rasistisk politik

Killarna från Solna, Rågsved och Södertälje blev virala under valet då deras låt ”Dax att åka hem” fick över 100 000 visningar på Youtube.

Låten var en passning till det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

– Vi tänkte att låt oss göra något roligt av det här, berättar killarna för Mitt i.

Moské erbjöd röster mot bygglov

Bara dagar innan valet avslöjade Uppdrag granskning att Moderaterna i Botkyrka erbjudits 3 000 röster mot att partiet i framtiden skulle godkänna bygglov för en ny moské.

Den lokala miljöpartisten Ali Khalil var den som förmedlade kontakt mellan partiet och moskén, och den person som utlovat röster. Han lämnade omedelbart alla sina uppdrag i partiet.

MP fick dubbla röster

Valresultatet i Tyresö blev fel. Miljöpartiet fick 66 röster för mycket i riksdagsvalet.

Anledningen var att en påse med räknade valsedlar försvann. Det löste valarbetaren med att lägga in lika många nya röster.

Men alla röster blev ändå räknade och MP fick 132 röster istället för 66 röster i ett distrikt.

Shayan Gaff sköts till döds

I slutet av oktober sköts 22-åriga lärarstudenten Shayan Gaff till döds i Segeltorp. Polisen gick snart ut med misstankarna om att Shayan skjutits av misstag, att han inte alls var den person som gärningsmannen var ute efter.

Shayans öde engagerade många och hundratals kom på hans begravning.

Under en tid saknade polisen någon misstänkt men i december häktades en person misstänkt för mordet.

Sökandet efter kändiskatten 

Cato är katten som hela Björkhagen har en relation till. Han hänger ofta i spärren vid t-banestationen.

Men en dag var han borta och rykten började spridas om vad som hänt honom.

Till slut kom ett tips som såg ut att stämma. Cato var i Tyresö och två engagerade personer tog sin bil och hämtade hem Cato till Björkhagen igen.

Klottrad bassäng ledde till böter

Fotokonstnären Saga Berlin målade graffiti i en tom bassäng på Hägerstensbadet 2016 som ett konstprojekt. Bassängen blev förstörd och Stockholms stad fick betala flera hundratusen för att återställa den.

I oktober dömdes hon för grov skadegörelse till böter.

Tiptapp kastades ut av staden

Stockholms stad tog beslut om att inte ta emot skräp från personer som kör skräp åt andra genom apptjänsten Tiptapp.

Beslutet ledde till en juridisk konflikt mellan staden och appen – och den konflikten pågår än och är långt ifrån avgjord.

Bussdepå på Kungsholmen brann

En storbrand i en bussdepå i Hornsberg rasade i november. En av garagehallarna förstördes och Keolis som ansvarar för bussdriften åt SL här behövde parkera över 100 bussar på Gärdet.

P-vakter berättar om fuskhets

Parkeringsvakter i Solna berättar anonymt för Mitt i om den interna hetsen om att lappa många bilar.

– Situationen är absurd, sa en av p-vakterna till Mitt i.

Klassiska krogen ”Garbo” stänger

Grand Garbo i Sundbyberg har lockat många partyglada stockholmare i flera decennier. Men vid årsskiftet är det slut. Det avslöjade krogens ägare i november, till mångas stora sorg.

Många mindes också kvällarna som varit, bland annat Margareta och Kurt som hade bröllopsfest på Grand Garbo 1990.

Ett par som höll Bröllopsfest på Garbos 1990. Margareta och Kurt Bojnäs

Margareta och Kurt Bojnäs utanför Garbos i dag. Foto: Pekka Pääkkö.

Mammor sa nej till våldet

2018 fortsatte våldet bland unga att skörda liv i Stockholm. I november samlades hundratals människor på Sergels torg under parollen ”mammornas manifestation” för att säga ifrån.

Under året har över 100 skjutningar skett och 11 personer skjutits till döds i Stockholm.

SM-guld till AIK – till slut

Det blev en nagelbitare in i det sista. AIK hade en möjlighet att avgöra innan sista matchen, men Solnalaget lyckades inte ta chansen. Vem som vann fotbollens herrallsvenska avgjordes inte förrän i sista omgången, men då stod AIK som vinnare.

Arvodesbråk på Lidingö

Liberalernas Amelie Tarschys Ingre möter upp utanför Lidingö stadshus. De andra företrädarna för majoriteten på ön dyker inte upp. Hon vill be om ursäkt för den storm som blåst upp några dagar tidigare.

Politikerna på Lidingö lade nämligen fram ett förslag om att höja sina egna arvoden kraftigt och detta mötte stort motstånd både från opposition och invånare på Lidingö.

Efter kritiken backade hela majoriteten från förslaget.

Planerade attentat – skrev till Breivik

I december åtalades en man misstänkt för att ha planerat ett sprängattentat mot Haninge kommunhus. Mannen ska också, enligt egen utsago, ha skrivit brev med norske terroristen Anders Bering Breivik.

Rättegången mot mannen hölls i slutet av december.

Anställd på LSS-boende dömd

I december dömdes en man för att ha våldtagit en kvinna på ett LSS-boende i Danderyd. Mannen var anställd på boendet.

Mitt i kunde efter domen avslöja att kommunen och vårdföretaget vetat om att den anställde mannen tidigare dömts för våldtäkt men att mannen fått jobba kvar och att de boende fått gå en kurs i ”att säga nej”.

Flicka påkörd av buss omkom

En mycket tragisk olycka i Råcksta i december slutade med att en treårig flicka dog. Den treåriga flickan ska ha sprungit ut från en närliggande butik och blivit påkörd av bussen.

Personer bakom friskola häktade

I mitten av november greps och häktades fem personer, fyra män och en kvinna, med anknytning till stiftelsen Al Azhar som bedriver skolor och förskolor i bland annat Vällingby och Hjulsta.

De är misstänka för ekonomisk brottslighet och fyra av de misstänka sitter i styrelsen för stiftelsen.

I december släpptes tre av fem på fri fot men de var fortfarande misstänkta för brott.


Inledning: Brand i Ryssbergen, Melina Reid (Mitt i). Januari: Åklagare Hans Ihrman, Christian Lärk (Mitt i). Februari: Masskrock på E4:an, Trafik Stockholm. Mars: Järnman Lars Rothman, Åsa Sommarström (Mitt i). April: Knytblusar på Stortorget, Erik Lejdelin (Mitt i). Maj: Renovering i Medborgarhuset, Stefan Källstigen (Mitt i). Juni: Brand i Svindersvik, Mostphotos. Juli: Norrboda gård, Maria Lilja (Mitt i). Augusti: Eric Thorells begravning, Daniel Diaz (Mitt i). September: Läkare Claude Collin, Daniel Diaz (Mitt i). Valet: Grönblås första presskonferens, Anna Z Ek (Mitt i). Oktober: Shayan Gaffs begravning, Daniel Diaz (Mitt i). November: Depåbrand på Kungsholmen, Anna Z Ek (Mitt i). December: Amelie Tarschys Ingre (L) på Lidingö, Stefan Källstigen (Mitt i). Avslutning: Katten Cato med husse Magnus, Wilhelm Jaresand (Mitt i).

Gå till toppen igen – klicka här!

Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.