ANNONS

Nyårssmällare drabbar många hundar

Smällandet av fyrverkerier är redan igång på många håll i Bromma.

– Så här års går många hundar runt och är konstant rädda, säger hundtränaren Kicki Fellstenius i Ålsten.
ANNONS

Hundars öron är känsligare än människors och uppfattar andra frekvenser. Därför kan ljudet från fyrverkerier vara rent smärtsamt.

– Om man nu ska skjuta fyrverkeri och smällare, gör det runt tolvslaget så hundar och hundägare kan vara förberedda, säger hundtränaren och hundpsykologen Kicki Fellstenius som träffar många raketrädda hundar i jobbet.

Tydliga tecken på rädsla är att hunden skakar, flämtar, dreglar och gnäller. En del hundar kan också kissa eller bajsa på sig, få panik och försöka fly eller bli okontaktbara, berättar hon.

Andra hundar blir i stället inåtvända och då kan det vara svårt att upptäcka att de i själva verket är stressade inombords.

– Om hunden inte reagerar utåt och inte lystrar kan det vara en indikation på att den är rädd, säger Kicki Fellstenius.

Man kan också titta på hur matintresserad hunden är.

– Börjar den bli stressad ratar den vanlig, tråkig mat och är den riktigt stressad äter den inte över huvudtaget, säger Kicki Fellstenius.

– Jag skulle önska att det inte smälldes raketer och smällare alls.

Vad kan man då göra som hundägare?

ANNONS

Nummer ett är att träna hunden på olika miljöer och ljud i god tid och se till att själv inte stressa upp sig utan vara en lugn förebild.

Om skadan redan är skedd, och hunden är raketrädd, kan man hänga gardiner för fönstren, försöka att leka med hunden eller sätta på musik för att skärma av ljudet. Massage kan också hjälpa.

– Det finns också lugnande preparat att ta till. Rådgör med en hundpsykolog eller veterinär, säger Kicki Fellstenius.

Smällare är förbjudna i Sverige. För att få skjuta av raketer måste man ha fyllt 18 år och kravet är att man hanterar avfyrandet så att ingen kommer till skada. I tättbebyggt område behövs dessutom rent formellt tillstånd från polisen – och påföljden kan bli böter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.