ANNONS

Robert Nyberg gör utställning om Farsta – i Farsta

Robert Nyberg utställning
Robert Nyberg ställer ut på Farsta galleri.
Robert Nybergs samhällssatiriska bilder har synts mer eller mindre överallt. Men nu kommer han hem till Farsta – i dubbel bemärkelse.
– Jag har insett att jag är en riktig lokalpatriot, säger Robert Nyberg.
ANNONS

Robert Nyberg har tecknat samhällssatir i hela sitt liv. Från frivilligarbete för diverse vänsterpress och Folket i Bild till Kamratposten och Aftonbladet. Strippar i Dagens Nyheter, vykort. Vare sig du känner igen namnet eller inte så har du utan tvekan råkat ut för hans verk.

När Robert svarar i telefonen sitter han på tunnelbanan mot Farsta. Han är på väg hem – i dubbel bemärkelse. Snart invigs nämligen hans senaste utställning på Farsta Galleri.

Temat? Farsta.

– Jag har bott här de senaste 20 åren tillsammans med min fru Lena som jag även gör bilderna med. Innan dess bodde jag i Hökarängen, och innan det också i Farsta, säger Nyberg.

Från Danderyd till Farsta

Han föddes i Danderyd och flyttade hit som tolvåring vid årsskiftet 1968-69. En flytt som format hans konstnärsskap, starkt fokuserat på frågor kring arbetslivet.

– Vår förhoppning är att sätta upp ett ekorrhjul på utställningen med tio-tolv bilder om det ekorrhjul som är arbetslivet.

robert-nyberg1

En av Robert Nybergs satirteckningar. Foto: @Nybergbild

– Totalt blir det 30-40 bilder och vi kommer försöka prioritera sådant som är i Farstamiljö. Man kommer känna igen centrum, höghuset på Säfflegatan som vi bor i och lite annat.

ANNONS

Kommer det bli svårt att välja vilka?

– Jamen skojar du, det är egentligen omöjligt. Har tusentals bilder men ska försöka att inte hänga för mycket.

Hur känns det att ställa ut på hemmaplan?

– Känns helt rätt. Jag har insett att jag är en riktig lokalpatriot och kommer faktiskt sitta i utställningen alla dagar den är öppen. Det är bara komma förbi och prata om vad som helst. När ingen är där sitter jag och ritar, men jag hoppas att folk kommer. Det ska bli kul att få ett ansikte på de som följer mig, att ses helt enkelt.

Robert Nyberg

Foto: @Nybergbild

Vernissage 1 december kl. 13-16 på Farsta galleri som ligger på Farsta gård. Utställningen pågår till 23 december, öppen fredag till söndag kl. 11-16.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.