ANNONS

Nybergs torg sätter stilen för nya stadskärnan

Modell över Sundbybergs nya stadskärna.
Modell över Sundbybergs nya stadskärna.
Nix, det blir varken Tuletorn eller landmärken när Sundbybergs nya stadskärna tar form.

I stället sätter Nybergs torg stilen - det ska vara småskaligt, gränder och klassiska stadskvarter.
ANNONS

I går, onsdag, gick det publika startskottet för Sundbybergs nya stadskärna som tar form när järnvägen grävs ned. En byggmodell är på plats, delvis grundad på de dialoger som hållits med Sundbybergsborna. Modellen, som ska ses som en tidig skiss, medger 1 500 bostäder och plats för 4 000 nya sundbybergsbor.

Men projektledaren Torbjörn Einarsson understryker att det ska byggas stad, inte bostadsområden. I husens bottenplan ska göras plats för butiker, restauranger och verksamheter.

– När man frågat vad invånarna vill ha är det inte Arenastaden eller Annedal. Man vill ha något eget, något rart. Klassiska stadsgator, gränder och levande kvarter, säger Torbjörn Einarsson.

Han nämner Nybergs torg som stilförebild.

– Förr i tiden var Sundbyberg en kvartersstad med gator och torg. Under 30-talets modernism byggdes lameller. Man kan ha kvar lamellformerna, men ha dem i kvartersstruktur.

Några nya landmärken ska man inte räkna med. Husen har relativt låga höjder, snittet i modellen är fem våningar.

– Inga 16-våningshus alltså, säger Torbjörn Einarsson.

I modellen har Järnvägsgatan dragits om och blivit stadens nya paradgata, omgiven av bostadskvarter.

– Gatan kurvar sig fint och fångar in Marabouparken. Det är viktigt att få in den i en mer aktiv fas, tycker projektledaren.

ANNONS

En som kommer förbi och tittar på modellen är Marie Rahmström från Ör. Hon har bott i Sundbyberg hela livet och skickar några råd till projektledningen:

– Jag tycker inte man ska bygga så mycket mer, inga fler schabrak som Tuletornen, tack! Det charmiga med Sundbyberg har byggts bort lite. Det behövs mer grönt, säger hon.

Men bra att järnvägen grävs ned, anser Marie.

– Det ska bli spännande att se hur det blir. Jag hoppas att utbudet förbättras. Man vill kunna gå ned på stan och handla och slippa åka till köpcentrum. Den småstadskänslan som fanns förr får gärna komma tillbaka. Den har man tappat nu på Sturegatan tycker jag. En mix av butiker vore bra, säger hon.

Torbjörn Einarsson säger att Sturegatan är en hjärtefråga i projektet. En idé är att skapa ett sammanhållet stråk, en ”handelsloop” mellan Sundbybergs stora centrala gator för att få till ett naturligt flöde för shoppare och flanörer.

Nedgrävningen av järnvägen inleds 2019. Det kommer troligen inte att byggas direkt på spåren, eller ”på locket” som Torbjörn Einarsson kallar det.

– Sker det en explosion så skulle husen rasa ned på spåren, konstaterar han.

Tanken är att alla som vill nu ska få tycka till om modellen, flytta byggklossar och möblera om. I januari hålls öppet hus vid två tillfällen på Löfströms allé 7.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.