Nybildad allians satsar på miljön

Den här hösten får Sollentuna kommun en ny styrande politisk allians.

– Det är bra att vi får ett bokslut nu med ett år kvar till valet, säger Anna-Lena Johansson (FP).

Efter en stormig sommar har Sollentuna kommun fått en ny allians vid rodret.

Efter uteslutningen av Centerpartiet i juni presenterade de tre återstående partierna sin nya politiska plattform i förra veckan.

Enligt Folkpartiets gruppledare Anna-Lena Johansson blir det dock inga större förändringar, utan snarare ”business as usual” – men med bättre arbetsro.

– Vi som är kvar har ett bättre samarbetsklimat. Vi kommer att fortsätta med den politik som vi har gått till val på, men det blir lättare att komma överens när vi drar åt samma håll. Med det sagt betyder det inte att de enskilda partierna inte får föra fram sin egen politik, det är viktigt.

Hädanefter är det dock osannolikt att partiernas egna politiska visioner kommer att resultera i några färgsprakande utspel – så länge de inte är förankrade hos de andra i den nya alliansen.

– Centerns utspel om överdäckningen var droppen som fick det att rinna över, säger Anna-Lena Johansson.

Vad kommer den här förändringen att betyda för Sollentunaborna?

– Det kommer inte att bli någon jätteskillnad. Centerpartiet har två mandat, det är inte ett jättestort politiskt utrymme.

En nyhet i höst är att kommunstyrelsen kommer att få ett helt nytt utskott för miljö­frågor. Det är ett av resultaten av en miljöutredning som påbörjades under centerpartistisk flagg och sedan slutfördes av Moderaterna.

– Miljöfrågorna har en tendens att drunkna i andra frågor, därför kommer man att lägga alla miljöfrågor i ett eget utskott.

Att Centerpartiet, som profilerat sig i miljöfrågor, inte längre finns med i alliansen betyder inte att dessa frågor riskerar att hamna i skymundan, försäkrar Anna-Lena Johansson.

– Vi kommer att jobba offensivt, bland annat med påtryckningar mot Trafikverket angående buller och partiklar från trafiken.

Centerns utspel om överdäckningen var droppen som fick det att rinna över.Anna-Lena Johansson (FP)