Nybildade utskottet ger Rinkeby-Kista två trygghetsmiljoner

Erik Slottner (KD) är ordförande i det nybildade trygghetsutskottet.
Erik Slottner (KD) är ordförande i det nybildade trygghetsutskottet.
Rinkeby-Kista kommer få två miljoner kronor öronmärkta för vad staden kallar trygghetsskapande åtgärder. Totalt kommer Stockholms stad dela ut drygt 11 miljoner kronor till stadsdelarna.

För första gången sammanträdde Stockholms stads trygghetsutskott i onsdags kväll. Erik Slottner (KD) är utskottets ordförande.

– Det blir ett större fokus på trygghetsfrågor rent generellt och vi ökar det politiska ansvarstagandet, innan har mycket av det här arbetet utförts av tjänstemän och politiken har varit väldigt frånkopplad, säger han och forsätter:

– Vi anställer inte exempelvis ordningsvakter, utan det gör tjänstemännen. Men det vi gör är att följa upp, utvärdera och pusha på trygghetsfrågorna.

100 miljoner kronor

Det här en följd av den grönblå majoritetens fokus på trygghet i kommunen. De har bland annat budgeterat för att öka antalet kommunala ordningsvakter från 18 till 100 stycken. Utöver detta har det nybildade trygghetsrådet fått en budget på 100 miljoner kronor för investeringar i stadsmiljön som ska leda till ökad trygghet i kommunens 14 stadsdelar.

Under onsdagskvällens sammanträde tog trygghetsrådet beslut om att dela ut totalt 11,05 miljoner kronor till fem stadsdelar som hade ansökt om pengar.

Kistas ansökan avslogs

Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning tilldelades 2 miljoner kronor. Pengarna kommer att gå till ett torg i centrala Husby.

– Vi kommer bland annat sätta upp lampor, bänkar och nya blomlådor och liknande för att göra att platsen mer vistelsevänlig och på så vis göra den tryggare, säger Erik Slottner.

Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning fick två ansökningar avslagna. Både en temporär parklek i Husby och reinvesteringar för att plantera nya träd i Kista avslogs. Enligt Erik Slottner avslogs investeringen i Husby då den inte är permanent och den i Kista avslogs då det redan finns en budget för reinvesteringar av parker.

Fakta

Såhär fördelas pengarna till stadsdelarna:

  • Enskede-Årsta-Vantör – 5,25 miljoner kronor
  • Farsta – 1,1 miljoner kronor
  • Skärholmen – 2 miljoner kronor
  • Älvsjö – 0,7 miljoner kronor
  • Rinkeby-Kista – 2 miljoner kronor
Källa: Krisdemokraterna Stockholm