Nyblivna jägare missar jakten

Erik Björkvall är medlem i Stockholms LVF skytteförening i Tullinge. Föreningen har väntat i över 500 dagar på en ansökan som normalt ska ta 30 dagar.
Erik Björkvall är medlem i Stockholms LVF skytteförening i Tullinge. Föreningen har väntat i över 500 dagar på en ansökan som normalt ska ta 30 dagar.
Allt fler vill börja jaga.

Men nu missar hundratals nyblivna jägare i Stockholms län årets älgjakt för att polisen inte hinner behandla deras ansökan om vapenlicens.

Lotta och Leif-effekten lät inte vänta på sig. Nu vill allt fler börja jaga. Det märker både jägarförbundet och de företag som utbildar för jaktlicens. Men redan innan SVT sände sitt populära jaktprogram med Leif GW Persson och Lotta Lundgren var trenden tydlig. Antalet aktiva jägare i Stockholms skogar ökade med 2 392 mellan 2011 och 2013, en ökning med elva procent mätt i antal jaktkort.

I Vallentuna har 538 personer löst jaktkort denna säsong. Det är allt fler kvinnor som jagar, men de utgör fortfarande bara sex procent av de aktiva jägarna.

Men nu stöter de nya jägarna på patrull – i form av polisiär byråkrati.

Stockholmspolisens hinner inte med alla ansökningar om vapenlicens och väntetiderna har skjutit i höjden. Den 13 oktober börjar älgjakten. Men många nyblivna jägare får inte jaga eftersom polisen inte hunnit behandla deras ansökan om vapenlicens.

– Polisen i Stockholms län tar orimligt lång tid, till skillnad från Uppsala och Södermanlands län där ansökan behandlas inom bara några dagar. I vårt län har ungefär tusen personer tagit jägarexamen i år och flera hundra av dem kan inte delta i älgjakten just för att de inte får sin licens i tid, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Stockholms län.

Efter många samtal från besvikna jägare har nu Jägarförbundet skrivit till Justitiedepartementet. Men det är inte bara nyblivna ­jägare som drabbas.

– Så fort man byter vapen så ­behöver man en ny licens och det tar tid, säger Per-Erik Ålund, ordförande i Vallentuna Täby jaktvårdskrets.

Väntetiderna varierar mellan några månader och mer än ett år. Stockholms LVF skytteförening i Tullinge har väntat i över 500 dagar på en ansökan som ska ta polisen 30 dagar att besluta.

Össeby-Garns skytteförening fick vänta i ett halvår när de sökte licenser för föreningens vapen.

Stockholmspolisen hoppas korta ner de långa handläggnings­tiderna.

– Vi får in mellan 40 och 50 ärenden om dagen i länet. Det som har komplicerat vår handläggning är att vi haft pensionsavgångar och bytt datasystem, som inneburit en del problem. Men nu har vi kommit i gång och hoppas kunna svara snabbare på ansökningar, säger Bengt Jandorff, chef för vapengruppen i Stockholm.

Men han tillägger att licensansökan tar sin tid.

– Det handlar inte bara om personen som söker är lämplig att ha ett vapen utan även om själva vapnet, säger Bengt Jandorff.