Nybodaelever tog plats i junior-OS

Julia Falk, Joanna Olsson, Gabriel Larsen, Carl Adlers och Ludvig Sahlin prövade skeleton i Lillehammer.
Julia Falk, Joanna Olsson, Gabriel Larsen, Carl Adlers och Ludvig Sahlin prövade skeleton i Lillehammer.
Tänk dig att fara fram i 107 kilometer med huvudet före. Fem niondeklassare från Nyboda skola vågade – och med gott resultat.

Nu väntar junior-OS i skeleton.

När Joanna Olsson i nians musikklass på Nyboda skola fick frågan om hon och fyra skolkamrater ville åka till Lillehammer i Norge för att pröva sporten skeleton, visste hon inte ens vad det var.

– Jag hade inte ens sett en kälke i verkligheten, men jag tyckte att det verkade jättekul, berättar hon.

Svenska bob- och rodelförbundet bekostade resan och efter en introduktionsdag var det dags för premiäråket på den 1,5 kilometer långa isbanan.

– Först fick jag panik när jag väl låg på kälken, men sen tänkte jag inte alls. Man ska ju bara ligga still, titta ner och styra lite lätt i kurvorna.

Joanna Olsson och klasskamraten Julia Falk visade sig ha talang för sporten. För att hamna på medaljplats på damsidan krävs ett resultat på 58 sekunder. Nybodatjejerna körde på 61 sekunder, vilket räckte för att få delta i OS för juniorer nästa vinter. Om killarnas tider också räcker till är fortfarande oklart.

Att ungdomarna fick chansen att pröva skeleton kan de tacka Noghor Jemide, elevassistent på Nyboda skola, för.

Eftersom han tidigare åkt bob fick han frågan av förbundet om han kände några ungdomar som skulle vilja pröva sporten inför junior-OS.