Nybohovsskolan kan bli jätteskola – om fem år

Nybohovsskolan ska växa från 200 elever till 900, enligt planerna.
Nybohovsskolan ska växa från 200 elever till 900, enligt planerna.
Allt pekar mot att lilla Nybohovsskolan blir en jätteskola med 900 elever.
Skolfastighetsbolaget Sisab beslutar på tisdagen att utreda en om- och tillbyggnad.
– Behovet av fler elevplatser i området är skriande, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Hägersten-Liljeholmen är det stadsdelsområde i Stockholm som väntas öka sin befolkning i åldrarna 6-15 år allra mest mellan 2016 och 2025.

Och som bekant är det redan nu väldigt trångt i flera skolor. På tisdagens sammanträde kommer därför Sisabs styrelse ta beslut om att utreda en om- och tillbyggnad av Nybohovsskolan i Liljeholmen.

– Behovet av elevplatser i området är skriande och här har chansen att skapa en fullstor skola mitt i byn, så att barnen slipper pendla i onödan, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) i ett pressmeddelande.

900 elever i årskurs F-9

Tanken är att Nybohovsskolan, som i dag har 200 elever i årskurserna F-6, ska kunna ta emot 900 elever i årskurserna F-9.

Det handlar om en investering på nära en miljard kronor. Skolan beräknas kunna stå klar tidigast 2023.

Förskolan Pytsen som har lokaler i en paviljong vid skolan, ska också byggas till, enligt planerna. Själva paviljongen måste nämligen flyttas.

Bullret stort problem

Men det är en rad svårigheter förknippade med bygget. Bullret och partiklarna från trafiken är ett stort problem. Förslaget är därför att bygga skolan som ett slags bullerskydd med ”ryggen” vänd mot E4:an och Hägerstensvägen.