Nybroplan asfalterat inför framtida arbeten

Det kommer ligga asfalt i körbanan på Nybroplan under lång tid.
Det kommer ligga asfalt i körbanan på Nybroplan under lång tid.
Det kommer ligga asfalt i körbanan på Nybroplan under lång tid.
Husen i området måste skyddas när Nobel Center och nya tunnelbanan byggs – om flera år.

Den svarta asfalten ligger över Nybrohamnen, mellan Nybroviken och Raoul Wallenbergs torg. Gatstenen finns numera bara på trottoaren och syns inte längre i körbanan.

Varför har det asfalterats?

– För att förebygga vibrationer i fastigheter från körbanan då många tunga transporter kommer färdas över detta område under utbyggnaden av tunnelbanan och nybyggnationen av Nobelmuseet, säger Erik Söderberg, presstalesperson på trafikkontoret.

Området med gatsten mellan Raul Wallenbergs park och Nybrokajen har under veckan asfalterats över. Foto: Anna Z Ek

Dessa projekt ligger långt fram i tiden och kommer pågå under många år. Tunnelbanearbetet börjar som tidigast 2019 i området och Nobel Center är fortfarande överklagat.

Anledningen till att man asfalterar redan nu är att man precis har genomfört en breddning av cykelbanan på platsen, och därför passade man på.

Asfalteringen klar i veckan

Själva asfaltläggningen ska vara klar den här veckan, men sedan kommer det att se ut så här på platsen så länge som byggprojekten pågår.

– Det här är en provisorisk lösning som gjorts för att bevara gestaltningen med gatsten. Asfalten kommer att tas bort igen när arbetena är slutförda. Mellan gatstenen och asfalten har vi lagt en duk för att skydda gestaltningen, säger Erik Söderberg.