För kallt i 81 nybyggda lägenheter – samtliga måste renoveras

Värmesystemet måste bytas i nybyggda lägenheter i Tollare
Värmesystemet måste bytas i 81 nybyggda Tollare-bostäder. Fredrik Hemborg, Bonava.
Lägenheterna stod klara 2017.
Men det är för kallt i lägenheterna och bostäderna måste renoveras.
De som bor i de nybyggda lägenheterna måste tillfälligt flytta ut.

– Det är jättetråkigt, det här påverkar de boende, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef på Bonava Sverige.

Lägenheterna det handlar om ligger i bostadsrättsföreningen Grindstugeparken i Tollare. Totalt handlar det om 81 lägenheter som stod klara 2017.

 Rör, värmestammar och element måste bytas ut. Problemet upptäcktes efter att de som bor i lägenheterna haft synpunkter på att det varit kallt i lägenheterna under vintern.

– Vi har gjort en ordentlig undersökning och kommit fram till att det beror på fel i samband med att huset byggdes. Vi kommer att byta värmestammar, rör och element, säger Fredrik Hemborg.

Har fått information

Informationsmöte har hållits för de som bor i föreningen.

– Vi behöver borra i bjälklagen i respektive lägenhet. Vi har gjort det yttersta för att begränsa arbetet som beräknas pågå tre dagar i respektive lägenhet. Under tiden erbjuder vi de boende ersättningsbostad eftersom det är förknippat med för stora störningar att bo kvar under arbetet.

 Totalt beräknas bytet av rör, värmestammar och element att ta nio veckor. Renoveringen ska påbörjas om två veckor.

”Drabbas inte av kostnader”

Bostadsrättsföreningen Grindstugeparken och de som bor i lägenheterna kommer inte att drabbas av några kostnader, enligt Fredrik Hemborg. Utöver en alternativ bostad utgår ingen kompensation till de som tvingas evakuera.

Byggfel i nybyggda hus Nacka ;Godtemplarvägen 6, 7 och 9

De som bor i lägenheterna kommer var och en att behöva flytta ut under tre dagar som reparationsarbetena beräknas pågå i respektive lägenhet

Det som inträffat i Grindstugeparken är inget Fredrik Hemborg tidigare har råkat ut för.

– För oss är det väldigt ovanligt. Det har med mänskliga faktorn att göra. Jag har jobbat i branschen i många år, det här är ovanligt. Jag har inte varit med om det tidigare.

Vattenläcka i garage

Problemen för Bonava slutar inte där. I en annan bostadsrättsförening som Bonava byggt i Tollare, Tollare torg, har en vattenläcka upptäckts i ett garage, ett garage som delas av föreningarna Tollare torg och Grindstugeparken.

Vattenläckan har tagit tid att hitta och nästa vecka kommer arbetet med att laga läckan börja.

Det omhändertar vi nu och är inget som drabbar de boende

Fredrik Hemborg, Bonava

– Det omhändertar vi nu och är inget som drabbar de boende, säger Hemborg.

Bonava uppger att bolaget aldrig kommenterar detaljer i avtalen i sin projekt, som kostnaderna för att åtgärda felen, utan hänvisar till att ”det är en sak mellan oss och entreprenören.”

I ett mejl skriver styrelsen i bostadsrättsföreningen Grindstugeparken:

”Då detta är en åtgärd som Bonava kommer ta fullt ansvar för hänvisar vi till dem då vi varken kan eller har nån mer insyn i själva projektet än den infon vi får av Bonava själva.”

Vattenläcka oroar

Mitt i har sökt styrelsen även i bostadsrättsföreningen Tollare torg. Caroline Lundin är ordförande i Tollare torg:

– Vi kan bara konstatera att vi haft en påtagligt stor vattenläcka i vårt garage från inflytt och som fortfarande inte åtgärdats. Detta oroar så klart boende och även styrelsen. Styrelsen har blivit informerad vid ett flertal tillfällen att detta åtgärdas men än så länge har de inte hittat någon lösning på problemet.

Jamasb Ghofranifar, produktionschef på ett annat av bolagen som bygger nya bostadshus i Tollare, Tobin properties, skriver till Mitt i att det har funnits vattenskador i deras nybyggda hus:

”Vi arbetar systematiskt med utredningar, fastställande av orsak och att tillämpa de åtgärder som krävs för att uppnå fullgod byggnad.”