Batljan: Rivning och nybyggen i Jordbro försenas

Ilia Batljan och takskivor i Jordbro centrum som glider ner.
Ilia Batljan och takskivor i Jordbro centrum som glider ner.
Så ska de 380 bostäderna och nya skolan i Hurtigs park se ut, efter att Jordbromalmsskolamn rivits, men prpjektet drar ut på tiden.
380 bostäder och en ny skola i Hurtigs park ska byggas. Först ska Jordbromalmsskolan rivas
Omdaningen i centrala Jordbro drar ut på tiden. Det säger Ilia Batljan på centrumägaren Samhällsbyggnadsbolaget.
"Jag är personligen väldigt frustrerad", säger fastighetsmannen.

Snöslask och regnvatten glider ner i stora klumpar från Jordbro centrums takskivor.

Blötsnön träffar kunder och butiksanställda i centrum rätt i huvudet.

Lyfter man blicken ser man att takskivorna över utecentrumet glidit ner. Stora hål gör att regn och snö faller rätt ner.

Men ingen täpper till hålen.

Planförslaget arbetas om

I augusti 2018 stod Haninges kommunalråd Meeri Wasberg, dåvarande näringsministern Mikael Damberg och förra S-politikern och fastighetsägaren Ilia Batljan vid Jordbro station och firade att första detaljplaneförslaget för centrala Jordbro skickats ut på samråd.

Planförslaget arbetas just nu om och i sommar ska det granskas i allmänheten.

Fakta

Detta ska göras i centrala Jordbro

I den första etappen ska gamla Jordbromalmsskolan rivas och ersättas med 400 nya bostäder i tre till sex våningar. Dessutom ska en ny f-6-skola för 525 elever byggas i Hurtigs park.

Haninge kommun hade först hoppats på att ett första spadtag för nya centrala Jordbro skulle tas under 2018. Nu är det oklart om det ens kommer ske under 2019.

I den andra etappen planeras för ett nytt handelstorg, ett kultur- och föreningshus samt nya bostäder vid Jordbro station.

I den tredje etappen planeras nuvarande delar av Jordbro centrum att rivas och ersättas med bostäder.

Källa: Haninge kommun

Takskivorna i Jordbro centrum glider ner.

Bild från taket över Jordbro centrum i veckan. Takskivorna i Jordbro centrum glider ner, och klumpar av snöslask rinner ner och träffar folk i huvudet.

 

 

Enligt Haninge kommuns planarkitekt finns det inga nya förseningar i arbetet första etappens detaljplaneförslaget men Ilia Batljan, vd på centrumägaren Samhällsbyggnadsbolaget, hade velat komma längre.

– Jag vill inte peka ut någon. Jordbro centrum har förfallit i decennier och vi har investerat just för att kunna utveckla Jordbro. Det är klart att man blir frustrerad när man inte kommer någon vart. När man vet hur mycket det skulle betyda för hela samhället om utvecklingen kom igång.

– Ingen skulle vara gladare än jag om det blir klart så fort som möjligt, säger han.

Investerar miljardbelopp

Underhållet i Jordbro centrum tycks helt inställt under tiden som planarbetena pågår.

– Jag hoppas att vi kan bli klara med första planförslaget under hösten. Det vore mer än efterlängtat, säger Ilia Batljan.

 

 

Så planeras nya handelstorget, nya kultur- och föreningshuset och de nya bostäderna se ut vid Jordbro station, men projektet drar ut på tiden enligt Ilia Batljan.

Så planeras nya handelstorget, nya kultur- och föreningshuset och de nya bostäderna se ut vid Jordbro station, men projektet drar ut på tiden enligt Ilia Batljan.

 

 

Men måste ni ställa in allt underhållsarbete av Jordbro centrum?

– Det är inte bara takskivorna det handlar om. Det borde gjorts underhåll för längesedan om det gick att göra något, säger Ilia Batljan.

Samhällsbyggnadsbolaget och bolagets partners investerar miljardbelopp i omdaningen av centrala Jordbro, enligt fastighetsmannen.

– Jag är personligen väldigt frustrerad. Vi förlorar varje dag pengar i Jordbro centrum. Hela investeringen vi har gjort är gjord för att kunna skapa en ny miljö och för att kunna utveckla stråket mellan stationen och Jordbro centrum.