Varför cirkus för nyanlända?

Tillvaron på ett flyktingboende är ofta långtråkigt. Med cirkus vill Järfällatjejen Elin Ringström, 19 år, muntra upp nyanlända flyktingar.

Mitt i Järfälla ringde upp 19-åriga Elin Ringström från Järfälla, som tagit initiativ till cirkusföreställningar för nyanlända.

Hallå där, hur kom du på idén?

– I höstas började jag och min cirkusgrupp göra mer akrobatik med mänskliga pyramider och då kom jag på att vi enklare kunde göra föreställningar på andra platser. Många i min bekantskapskrets har volontärarbetat på flyktingboenden, så jag skrev till ett och frågade om de var intresserade.

Hur har responsen varit?

– Det har varit jättekul! På ett flyktingboende händer det inte så himla mycket så de som bor där, speciellt barnen, har så mycket energi som de inte vet var de ska göra av. Cirkus går att anpassa för alla möjliga åldrar också, så alla kan lära sig något och utvecklas. Fast vi inte har något gemensamt språk går det bra att kommunicera. Det är häftigt och blir många skratt.

Hur har det varit för dig?

– Jag tror att det har utvecklat mig enormt mycket. Det känns som att man kan göra skillnad. Även om den inte blir jättestor i världen, så betyder det något för just de här personerna, just idag.