Skrapljud fällde bilist i Saltis

Ett vittne som inte såg men hörde.
En bilägare som inte var ute efter försäkringspengar.
En man i 70-årsåldern som mot sitt nekande har dömts för att medvetet ha skrapat lacken på en bil och som nu har dömts för skadegörelse.

Mannen, 72, hade parkerat sin bil i Saltsjöbadens centrum, Tippen. När han kom tillbaka stod en annan bil uppbackad mot fronten på hans bil.

72-åringen berättade för Nacka tingsrätt att han blev arg över hur den andra bilisten hade parkerat.

För Nacka tingsrätt förklarade han att trodde att det var en berusad person som hade parkerat bilen på det där sättet.

Hörde ljud

Ett vittnet, en man som befann sig på parkeringsplatsen, sa vid rättegången att han hörde ett ljud som lät som när man ”drar en nyckel längs en dörr”. Han hade inte sett 72-åringen repa bilen men såg reporna och fotograferade skadorna.

Vittnet sa vid rättegången att han var säker på att det var 72-åringen som hade orsakat reporna.

När vittnet kom fram och anklagade honom för att ha repat bilen uppfattade 72-åringen det som att vittnet och den andra bilägaren kände varandra och att de ville ha pengar av försäkringsbolaget för en skada som funnits sedan tidigare.

Skulle hämta barn

Den som ägde den repade bilen, en man, sa vid rättegången att han hade bråttom den här dagen, för att hämta barn, och att reporna inte fanns där när han parkerade. Han sa att han inte känner vittnet och att reporna var S-formade, inte raka, vilket enligt bilägaren kunde tyda på att det inte var han som hade orsakat repskadorna  genom att köra emot något.

Nacka tingsrätt har i sin dom noterat att 72-åringen vid rättegången har sagt att han var upprörd över hur den andra bilen stod parkerad och fann det ”märkligt” att han gick fram bilen när det inte blivit någon skada på hans egen bil.

Den som har övertygat rätten om 72-åringens skuld, trots att ingen har sett själva skadegörelsen, är vittnet.

Klar redogörelse

Vittnet har enligt Nacka tingsrätt lämnat en klar och tydlig redogörelse hur han hörde 72-åringen repa bilen. Inget tyder enligt tingsrätten på att vittnet och bilägaren känner varandra, och att vittnet skulle ha anledning att anklaga 72-åringen falskeligen, eller att vittnet och bilägaren iscensatt det hela för att få ut försäkringspengar

Nacka tingsrätt har nu dömt 72-åringen för skadegörelse, till 80 dagsböter å 50 kronor, lika med 4 000 kronor.

Tingsrättens ledamöter var enhälliga.

Händelsen inträffade i september 2015.

Domen går att överklaga.

Läs mer om Nacka: Nacka forum kan bli grogrund för kriminalitet befarar kommunen.

Läs mer om Nacka: Scoutelden i Boo som ska locka.