Nyckfulla Lidingövintern gör halkbekämpningen svår

Snöröjning på Lidingö. På bild Per Strandberg, gatuförvaltare Lidingö, Snö
Per Strandberg, gatuförvaltare gillar att jobba med snöröjning: "Fruktansvärt roligt".
Ena dan vräker snön ner - som igår för att sedan övergå till töväder - och sedan smällkyla igen.
Vintervädret kan inte bestämma sig. Det gör snöröjning och halkbekämpning till en utmaning.
– Det är fruktansvärt roligt. Du vet aldrig hur morgondagen ser ut, säger Per Strandberg som samordnar snöröjning på Lidingö.

Från nyår fram till 22 januari har 151 ärenden som rör snöröjning och halkbekämpning kommit in till Lidingö stads kundtjänst.

Det finns hundägare som vill ha finare grus efter som det grövre fastnar i tassarna

Per Strandberg

Inte så farligt, tycker Per Strandberg, gatuförvaltare på Lidingöstad som samordnar entreprenören som sköter halkbekämpning och snöröjning på ön.

– Det är väldigt många olika önskemål. Ibland kommer synpunkter på ställen som inte är stadens ansvar, till exempel en plats som tillhör en bostadsrättsförening eller kollektivtrafiken, säger han.

Stockholmsvädret är ett gissel

Staden försöker se till att det snöröjs och halkbekämpas så gott det går. Men det finns en kämpig motståndare. Och det är inte en begränsad snöröjningsbudget eller personalbrist. Nej, det är vädret.

– Det labila vädret vi har i stockholmsregionen gör det svårare att halkbekämpa på ett bra sätt, säger Per Strandberg. 

Först toksnöar det, som i går söndag– det plogas och grusas över ön.  Sen kan det slå om och börja regna. Då dalar gruset som lagts ut på kalla vägar ner genom modden. När de sedan fryser på blir det glashalt igen.

– Då blir det problem igen.

Prioriterade cykelstråk saltas

När det börjar snöa på ön finns en prioriteringsordning för snöröjningen. Huvudgator och bussgator där räddningstjänst och kollektivtrafik ska kunna ta sig fram plogas först.

Sedan plogad det övriga gatunätet, sedan busshållplatser och övergångställen.

Prioriterade cykelstråk – Norra Kungsvägen, Läroverksvägen Södra Kungsvägen, samt Lidingöbron –  snöröjs när det är två centimeter snö. Dessa sopsaltas även.

Det är extremt svårt att göra alla nöjda

Per Strandberg

Vid fyra centimeter snö är det dags för gång- och cykelvägar. Den belysta sidan av trottoarer och gångbanor brukar plogas.

Att snöröja hela Lidingö vid ett jättesnöfall beräknas ta 12 timmar.  Att få bort snövallar från infarter och andra liknande hinder kan ta upp till ett dygn.

Svårt att gör alla nöjda

Ibland kan prioriteringsordningen eller sättet att halkbekämpa reta upp folk. Vissa stör sig på att cyklister gynnas. Andra vill att snön ska få ligga kvar.

– Det är extremt svårt att göra alla nöjda. Det finns hundägare som vill ha finare grus efter som det grövre fastnar i tassarna, det finns de som ser saltning som en miljöfara. Och så finns det skidåkare som inte vill ha snöröjning alls  på vissa ställen för att man ska kunna åka skidor. 

Nyckfullt väder och folk som aldrig är nöjda. Vad tycker du om ditt jobb egentligen?

– Det är fruktansvärt roligt! Du vet aldrig hur morgondagen ser ut och man kan alltid bli bättre, säger Per Strandberg.