Min lokala hjälte

Nydesign på Björkhagens tunnelbana

Så här skulle tunneln se ut från sidan om studenterna Carl Arvidsson och Henrik Yang fick bestämma.
Så här skulle tunneln se ut från sidan om studenterna Carl Arvidsson och Henrik Yang fick bestämma.
– Den gula färgen använde vi för att ge mer ljus och färg, säger Carl Arvidsson.
– Den gula färgen använde vi för att ge mer ljus och färg, säger Carl Arvidsson.
Skissen i genomskärning.
Skissen i genomskärning.
Skissen ovanifrån.
Skissen ovanifrån.
Om studenterna Carl Arvidsson och Henrik Yang fick bestämma skulle Björkhagens tunnelbana vara knallgul. Deras förslag tog hem förstapris i en arkitekttävling.

I en arkitekttävlingen Kakeltävlingen 2015 skulle studenter designa ett förslag på hur ett café vid Björkhagens tunnelbanestation skulle kunna se ut med hjälp av kakel.

Arkitektstudenterna Carl Arvidsson och Henrik Yang från Lunds Tekniska Högskola tog hem förstapriset med deras bidrag Sand, Sten och Lera.

– Vi ville komma bort från det stela och gråa och göra en motsatts till hur tunneln såg ut i dag. Den gula färgen använde vi för att ge mer ljus och färg. Sen gav vi caféet en uteservering eftersom man kanske inte alltid har tid att ta en kaffe om man har bråttom, säger Carl Arvidsson.

Förslaget på den ovala knallgula tunneln gick hem hos juryn som motiverade vinsten med: ”Stationen ges en ny värdighet som kan mäta sig med de allra finaste tunnelbanestationerna längs SL:s blåa linje.”

Kakeltävlingen arrangeras av Byggkeramikrådet i samarbete med Sveriges arkitekter och riktades mot Sveriges arkitektstudenter.