Nye polischefen: ”Finns enorm kraft i civilsamhället”

Polisens kontakt med civilsamhället är avgörande för att komma till rätta med både vardagsbrottsligheten och den grova organiserade brottsligheten.

Det menar Patrick Ungsäter som är ny chef för polisområde Stockholm Nord.

I måndags gjorde Patrick Ungsäter sin första arbetsdag på den nya tjänsten. Första månaden tänker han vara ute i verksamheten så mycket som möjligt.

– Jag går in i det här med stor ödmjukhet. Just nu är jag inne i en inventeringsfas där jag reflekterar och analyser läget för att vi sedan ska bestämma hur vi ska jobba de närmaste åren, säger Patrick Ungsäter.

Han kommer senast från en chefpost hos gränspolisen. Dessförinnan var han under sex år polismästare i Södertälje. Precis som i Södertälje kommer den grova organiserade brottsligheten vara ett prioriterat område i polisområde Nord.

– Där känner jag mig trygg med att vi hittar ett bra sätt att arbeta på och vi ska också få en resursökning till det här området. Sedan finns det en enorm kraft i civilsamhället och det var med hjälp av civilsamhället som vi fick till en vändning i Södertälje, säger Patrick Ungsäter.

Många medborgare är oroliga för att vardagsbrotten inte utreds när polisen tvingas prioritera kriminella nätverk?

– Vi kan inte parkera vardagsbrottsligheten. Den är egentligen ännu viktigare eftersom den berör fler medborgare, säger Patrick Ungsäter och lyfter återigen fram Södertälje som ett positivt exempel.

– Bestämmer vi oss för att göra skillnad när det gäller den organiserade brottsligheten ser medborgarna att rättssystemet fungerar och det som händer då är att vi får in fler uppgifter från allmänheten. Vi vänder det tillsammans. I Södertälje fick vi ner vardagsbrottsligheten till en väldigt låg nivå.

Sedan polisens stora omorganisation har kritiken varit hård mot myndigheten, både internt och externt. Patrick Ungsäter menar att det är viktigt att få med sig hela alla medarbetare i förändringsarbetet.

– Dialog och transparens är viktigt. Det är också viktigt att medarbetarna känner att det går att påverka sin vardag och det är de som ser behoven först i varje lokalpolisområde. Samtidigt måste man ha respekt för att det är en väldigt stor omorganisation och att det tar tid. Det är nu vi går in i skarpt läge.

Patrick Ungsäter efterträder Christer Nilsson som nu blir chef för utredningsverksamheten på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Fakta

7 lokalpolisområden ingår i Nord

I polisområde Stockholm nord ingår sju lokalpolisområden och 20 kommuner och stadsdelar.

Lokalpolisområde Sollentuna: Även Upplands Väsby och Sigtuna och ingår.

Lokalpolisområde Täby: Även Danderyd, Vallentuna, Österåker och Vaxholm ingår.

Lokalpolisområde Solna: Även Sundbyberg ingår.

Lokalpolisområde Järfälla: Även Upplands-Bro ingår.

Lokalpolisområde Rinkeby: Även Kista och Spånga-Tensta ingår.

Lokalpolisområde Vällingby: Även Hässelby, Bromma och Ekerö ingår.

Lokalpolisområde Norrtälje:

Källa: Polisen