Nyfiken på Storholmen? Nu finns boken om ön

Eric Erfors bor själv året runt på Storholmen.
Eric Erfors bor själv året runt på Storholmen.
Ön Storholmen är en liten bit av skärgården - mitt i stan. Storholmsbon Eric Erfors har skrivit en bok om den lilla ön som tillhör Lidingö kommun.
– Här har vi ingen gatubelysning, utan en stjärnhimmel vi tittar upp på, säger Eric Erfors.
Fakta

Lyssna på Lidingö

Prova att lyssna på våra artiklar inlästa av reportern.
Vill du kunna stoppa ner telefonen i fickan och lyssna på flera i artiklar medan du är på språng så funkar det bäst att använda i Podbean-appen. Glöm inte att följa Lyssna på Mitt i Lidingö så får du uppdateringar när vi lägger upp nya inlästa artiklar.

Det tar bara ett par minuter att åka båt från storstadspulsen vid Nybrokajen till Lidingöön Storholmen.

Där är stadskänslan puts väck. Små grusvägar slingrar sig i ett intrikat nätverk mellan husen med snickarglädje. Vid bryggorna blandas doften av tjära med diesellukten från skärgårdsbåtarna. Vattnet kluckar mot stranden och då och då drar en båtmotor igång.

– Det här är Stockholms närmaste skärgård. Skärgårdskaraktären är extremt välbevarad, säger Storholmsbon och journalisten Eric Erfors som skrivit en bok om ön och dess historia.

Utdrag ur boken om Storholmen.

Varför en bok om Storholmen?

– Jag har bott 23 år på ön, de senaste fem åren som åretruntare. Och jag hade nog haft tanken i bakhuvudet ett antal år, eftersom jag upptäckte hur mycket material jag samlat på mig om ön.

Öborna håller ihop

Ön har en spännande historia. Här tronar bankirfamiljen Kassmans förfallna slott i mitten. här fanns också några av de första första sommarstugekolonierna för arbetare i Sverige. Det var Millsegårdens grundare Carl Milles bror, Stig Milles som var en varm förespråkare för att även arbetare skulle ha råd att ha ett fritidshus nära naturen.

kulturhistoriska essäer blandas med kändislistor

Eric Erfors

Nu är det både dyrt och sällsynt att ett hus blir till salu på Storholmen. Men de som bor på ön vittnar om sammanhållningen grannarna emellan och de delar kärleken till det lugna, enkla skärgårdslivet.

– Här har vi ingen gatubelysning, utan en stjärnhimmel vi tittar upp på, säger Eric Erfors.

Hans ambition är att boken inte bara ska läsas av Storholmsborna.

– Det är ingen introvert hembygdsbok, utan jag försöker sätta utvecklingen på ön i ett större sammanhang. Jag värjer inte heller för berätta om alla konflikter som har funnits på ön. Det är högt och lågt i boken; jag är skolad av Expressens folkbildarideal så kulturhistoriska essäer blandas med kändislistor, säger han.

Boken finns nu att köpa på Lidingö museum.