ANNONS

Nyfikna blickar på Hökarängen

Efter fyra år har projektet Hållbara Hökar­ängen nått sitt slut.

Nu blir området en inspirationskälla för andra.
ANNONS

Projektledaren Åsa Stenmark på Stockholms hem är nöjd med vad man har åstadkommit i Hökarängen.

– Man ser tydligt i centrum att det finns nya verksamheter. Det är någonting man kan se med ögonen, men sedan har vi engagerat väldigt många människor i vårt projekt. Det är väl det som inte syns lika mycket, men det är minst lika roligt.

Hon tror att den positiva trenden kommer att fortsätta.

– Det är så många som brinner för sin stadsdel och vill vara med och utveckla den, det tycker jag är häftigt. Det bygger på engagemang och intresse och förhoppningsvis kan det leva vidare, säger hon.

Hållbara Hökarängen har innehållit flera olika delar, men någonting som har engagerat många Hökisbor är odling och klimatsmart mat.

Under projektets gång har man haft flera studiebesök från andra bostadsbolag och kommuner. I juni blev det ett internationellt besök från lokalpolitiker i Turkiet.

– Jag tror inte man kan ta Hållbara Hökarängen och ”copy-paste” till en annan stadsdel, men man kan ta utvalda delar ur projektet, säger Åsa Stenmark.

I Bagarmossen är ett liknande projekt redan i gång – ”Bagarmossen smartup”, som också drivs av Stockholmshem.

– Det är jätteroligt att få en uppföljare, säger Åsa Stenmark.

ANNONS

Senskada på 2-åring missades

Gubbängen När en 2-åring flicka skadade sig på en fruktkniv tog föräldrarna med henne till Astrid Lindgrens barnsjukhus. En läkare undersökte fingret och konstaterade att allt såg bra ut.

När mamman påpekade att dottern inte kunde böja på fingret sa läkaren att det berodde på att hon hade ont. Samma bedömning gjordes på vårdcentralen en vecka senare. Till slut besökte familjen handkirurgen på Södersjukhuset som konstaterade att två senor i fingret var av. Flickans finger är fortfarande inte helt återställt. Händelsen är anmäld till inspektionen för vård och omsorg.

Det är så många som brinner för sin stadsdel och vill vara med och utveckla den, det tycker jag är häftigt.