ANNONS

Nyfikna grannar håller tjuvar borta

Inbrotten i norrort ökade med 82 procent under juli – men minskade i Upplands-Bro. Bara fyra inbrott anmäldes här ­under samma månad.

Nyfikna grannar och tjuvar som inte vill resa långt kan vara orsaken, tror polisen.
ANNONS

Sensommaren är högsäsong för inbrottstjuvarna.

22 inbrott i veckan anmäldes i Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Järfälla och Upplands-Bro under juli, en ökning med 82 procent jämfört med förra året. Bara i Sollentuna gjordes 41 inbrott och inbrottsförsök – motsvarande tio i veckan.

Samtidigt går trenden i motsatt riktning i Upplands-Bro. I år anmäldes fyra inbrott under juli.

– Vi har sett hur bostadsinbrotten har minskat stadigt de tre senaste månaderna. Det är anmärkningsvärt eftersom vi ser en sådan kraftig ökning på andra platser i länet, säger Björn Svensson, polisinspektör i Upplands-Bro.

Han tror att kommunens placering kan vara en av orsakerna. Många av gärningsmännen rör sig med moped eller till fots och är inte angelägna att ta sig till avlägsna kommuner. En annan är att många bostadsområden bedriver aktiv grannsamverkan.

– När man har frågat inbrottstjuvar om vad som avskräcker dem från att göra inbrott kommer nyfikna grannar på topp tre. 75 procent av alla bostadsområden i Upplands-Bro har grannsamverkan. Det är unikt i landet, säger han.

Erik Richardsen bor i en trea i Tibble och hör sällan talas om inbrott i området.

– Jag pratar ofta med grannarna och när vi är borta är det alltid någon som kommer och tittar till vår lägenhet. Jag tror att mixen av småbarnsföräldrar och äldre gör att tjuvarna väljer andra områden.

– Men det bästa inbrottsskyddet har jag här, säger han och pekar på hunden Zelda.

ANNONS

Tibbleborna Eva och Lars-Inge Anderssons grannar utsattes för inbrott för några år sedan. Sedan dess har de installerat ett larm.

– Jag brukar be mina döttrar skriva upp registreringsnummer på misstänkta bilar när jag inte är hemma. När jag är hemma håller jag ofta koll på vad som händer på gatan, säger Eva Andersson.

Men bara för att sommarmånaderna var lugna innebär det inte att tjuvarna tappat intresse för Upplands-Bro, säger Björn Svensson.

– I höstas slog vi alla tidigare rekord när det gäller inbrott och det finns ingenting som talar för att vi inte kommer att se liknande siffror i höst igen.

”I vårt område så hälsar alla på varandra. Det är ganska lätt att se om det är någon som sticker ut”, säger Erik Richardsen, Tibblebo. Här med dottern Olivia, 2 och hunden Zelda.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.