Nyfikna seniorer lär sig göra datorspel

Kan pensionärer lära sig datorprogrammering lika bra som högstadieelever? Det ville två lärare i Tumba ta reda på – och startade en kurs i spelprogrammering för veteraner.

Koncentrationen är på topp i den lilla källarlokalen i Tullinge. Två och två sitter eleverna framför sina datorer. Vid ett blädderblock skriver och instruerar läraren Mikael Tylmad medan kollegan Pontus Walck kikar över elevernas axlar. Så långt är det en ganska vanlig programmeringslektion. Men här finns också kaffe och vetelängd uppdukat. Eleverna här är alla pensionärer.

– Jag är 75 år, en normal ålder för en spelprogrammerare, skojar Sten Rissler, en av eleverna.

Bredvid honom sitter Gunilla Sätterström, 68. Tillsammans har de under kvällen skapat ett enkelt ritprogram i programmeringsspråket java. Båda är nöjda med vad de har lärt sig under våren.

– Mycket mer än jag hade förväntat mig, säger Sten Rissler.

– Men det är knivigt. Programmering är ett helt nytt språk, säger Gunilla Sätterström.

Idén föddes när Mikael Tylmad och Pontus Walck, som normalt lär ut programmering till skolelever, spånade på nya projekt.

– Vi blev nyfikna på om det är någon skillnad mellan att lära sig programmering som äldre jämfört med när man går i skolan, säger Pontus Walck.

Båda är överens om att svaret har visat sig vara nej.

– Det är förvånansvärt små skillnader. Man tror ju lätt att de som har vuxit upp med datorer har ett försprång. Andelen som har lätt eller svårt är samma oavsett om eleverna är 12, 18 eller 65 och de stöter på samma problem, säger Pontus Walck.

– Kanske är det till och med lite lättare med pensionärerna. De är precis lika nyfikna, men har mindre prestige, säger Mikael Tylmad.

Just nyfikenhet var det som lockade Gunilla Sätterström till kursen. Precis som flera andra deltagare är hon engagerad i Seniornet, en ideell förening som anordnar kurser i datoranvändande för äldre, och hon ville få bättre förståelse för hur datorer egentligen fungerar.

– Nyfikenheten släpper jag aldrig. Nu kommer jag nog att sitta hemma och fila på det här, och kanske visa barnbarnen.

Läraren Pontus Walck hjälper eleverna Kurt Lundström, 75, Gunilla Sätterberg, 68 och Sten Rissler 75 vid datorerna.

Fakta

Prova gratis

Seniornet är en ideell förening som ordnar kurser i dator- och programkunskap för äldre.

På fredagar anordnar Seniornet i Botkyrka träffar på biblioteken i Tullinge och Hallunda.

Seniornet driver också en Datorstuga i Seniorhuset där alla kan få en gratis introduktion.

Källa: seniornetbotkyrka.se