Nyföretagandet blomstrar i Väsby

Emil Thydén gick i mormors fotspår och hon har också varit en stor hjälp.
Emil Thydén gick i mormors fotspår och hon har också varit en stor hjälp.
Utbrändheten blev en chans för Linda Magnusson att satsa på den stora hobbyn: inredning.
Utbrändheten blev en chans för Linda Magnusson att satsa på den stora hobbyn: inredning.
Kevin Karden ville tjäna pengar åt sig själv och startade egen firma.
Kevin Karden ville tjäna pengar åt sig själv och startade egen firma.
Rekordmånga Väsbybor – 329 stycken – startade eget förra året.

Men samtidigt har Väsbys företagsflora inte 
hämtat sig sen över 1 000 företag la ner vid börs­kraschen 2008.

Efter studenten visste Emil Thydén att han inte ville plugga vidare men trots att han sökte fick han inte något jobb. Då funderade han över vad han kunde och bestämde sig för att gå i sin mormors fotspår.

Går i mormors fotspår

– Hon var trädgårdsmästare och hade eget företag i 12 år. Jag jobbade extra där från att jag var 13 år så hon har lärt mig mycket.
Emil tog ett banklån för att investera i trädgårdsverktyg. Sen startade han Thydéns trädgårdsservice. Mormor har varit till stor hjälp i uppstarten, inte minst för att hon har mycket kontakter och gamla kunder.

– Min mormor har varit som min guru i det här.

Att vara sin egen chef är en stor frihet tycker Emil. Samtidigt innebär trädgårdsarbetet att han behöver jobba som mest på sommaren när andra är lediga. Men det gör inget, han är ledigt i vinter i stället.

Emil och andra nyföretagare värdesätts högt av kommunen.

Småföretagandet jätteviktigt för kommunen

I december antog kommunen en ny näringslivsstrategi. Det viktigast målet är att skapa mer tillväxt och arbetsplatser. Där spelar småföretagen en viktig roll.

– I Väsby har 90 procent av företagen färre än tio anställda. Småföretagandet är jätteviktigt för alla kommuner, inte minst för oss, säger Anders Wink, näringslivschef på Upplands Väsby kommun.

Att ökad tillväxt av näringslivet är en fråga som prioriteras högt i kommunen hänger ihop med att Väsby växer fort och det är viktigt att näringslivet växer i takt med befolkningen.

”Småföretagen är grunden i näringslivet men alla överlever inte.”

Anders Wink, näringslivschef Upplands Väsby kommun

– Annars får vi en sovstad så småningom. Att vi har en dagbefolkning är viktigt både för trivseln och tryggheten. Det innebär liv och rörelse i staden och att det finns underlag för restauranger, butiker och samhällsservice, säger Anders Wink.

Även om rekordmånga Väsbybor startade eget i fjol har antalet företag inte hämtat sig sen den senaste finanskraschen. Från mitten av 90-talet växte antalet företag i Väsby stadigt men 2008 var det 1297 företag i Väsby som la ner.

– Småföretagen är grunden i näringslivet men alla överlever inte. Alla framgångsrika företag har startat någonstans så nyföretagandet och småföretagande är viktiga för att ha en livskraftig näringsverksamhet. Småföretag kan bli fröet till något större, säger Anders Wink.

Utbrändhet blev en chans


Linda Magnussons väg till sitt nya yrke var en lycklig slump. Foto: Åsa Sommarström


Linda Magnusson hade arbetat som fritidspedagog hela sitt yrkesliv och älskat sitt arbete. Men efter att hon gick in i väggen kände hon att hon inte kunde komma tillbaka.

– Att känna att jag inte klarade mitt arbete var skittungt. Jag hade älskat att arbeta med barn. Efter en lång resa och mycket terapi insåg jag att ingen annan kan styra upp mitt liv, jag måste ta tag i det själv, säger Linda Magnusson.

Vägen vidare blev en lycklig slump. En dag såg hon på Instagram att en möbeldesigner sökte en lärling. Hon hade alltid älskat att fixa gamla möbler men att låta hobbyn bli karriär var inte självklart.

”Det var en inre resa att börja tro på mig själv, något jag tror är särskilt svårt för kvinnor”

Linda Magnusson, Liloli Design

– Jag fick mycket komplimanger av vänner och till slut började jag tänka att jag kanske har talang. Det var en inre resa att börja tro på mig själv, något jag tror är särskilt svårt för kvinnor, säger Linda Magnusson.

Hon startade företaget Liloli Design. Att vara sin egen är skönt för att det innebär möjlighet att planera sin egen arbetstid.

– I början var jag för snäll och mötte alltid kunder när de ville ses. Men nu är jag bättre på att själv föreslå tider som passar för mig.

Vill tjäna pengar åt sig själv

Kevin Karden tog chansen att starta eget när han fick lämna sin ­anställning. Foto: Åsa Sommarström

 

När Kevin Karden fick lämna sitt gamla jobb tog han chansen att starta nytt.

– Jag bestämde mig för att gå på ett möte med nyföretagarcentrum. De berättade om vad det innebär att driva eget, att det inte är så svårt som alla tror, säger Kevin Karden som driver Komplett Måleri.

”Det är klart att det känns bättre att köra sin egen grej”

Kevin Karden, Komplett måleri

Han har länge funderat på att starta eget företag och i höstas slog han till.

– Jag ville inte gå och tjäna pengar åt någon annan. Det är klart att det känns bättre att köra sin egen grej, säger Kevin Karden.

Eftersom Kevin tidigare arbetat som målare hade han redan kontakter i branschen, vilket underlättade för att få tag på uppdrag.

Att driva sitt eget företag innebär också mycket administrativt arbete.
– Men man sitter ju inte och sköter pappersarbete för någon annan. Det är lite småkul att lära sig något nytt, säger Kevin.

Ofta gör han uppdrag tillsammans med en nära vän som också har en enskild firma som målare. Men det här är bara första steget. Så fort de har sparat ihop till ett startkapital ska de slå samman sina företag till ett gemensamt aktiebolag.