ANNONS

Nyföretagandet i Danderyd blomstrar

Anneli Tisell ligger bakom det populära varumärket Babblarna.
Anneli Tisell ligger bakom det populära varumärket Babblarna.
Företagarandan i Danderyd är stark – många vågar ta steget och starta eget.
En av dem är Anneli Tisell, som ligger bakom det populära varumärket Babblarna.
– Jag hade aldrig anat att det skulle bli så här stort. Det känns fantastiskt, säger Anneli Tisell.
ANNONS

Anneli Tisell startade Hatten förlag, som inriktar sig på språkutveckling, språkträning och specialpedagogik för barn, år 2002.

Sedan dess har företaget tagit ordentlig fart, inte minst tack vare de populära ”Babblarna”. De glada, färggranna figurerna som knappast kan ha undgått någon småbarnsförälder vid det här laget.
– Min äldsta son Nils har Downs syndrom, och när han var liten började vi tidigt jobba med hans språkutveckling, säger Anneli Tisell.

Så skapades Babblarna

Hon kom tidigt i kontakt med professor Irené Johansson och den så kallade Karlstadmodellen, som är en modell för att jobba strukturerat med språkträning. Där fanns beskrivningar om hur man syr egna tygdockor, som används som ett hjälpmedel i arbetet.
– Jag tycker om att pyssla, så för mig var det perfekt. Jag sydde upp Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo enligt beskrivningen i teoriboken. Men alla har inte tid eller lust att sy, därför ville jag göra det möjligt att köpa dem färdiga, så att fler kunde komma igång med språkträningen, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara tungt att få höra att ens barn har svårigheter i sin språkutveckling. Men om man gör hjälpmedlen mer lättillgängliga, och mindre stämplade som specialpedagogiska tror jag att man avdramatiserar det hela.

Efter att ha frågat Iréne Johansson om hon tyckte att det var en bra idé började Babblarnas värld att växa fram.

Började på vardagsrumsgolvet

De första paketen packade Anneli Tisell på vardagsrumsgolvet hemma i Lidingö. I dag har företaget åtta anställda, och har flyttat in i Mörby i Danderyd. Förra året såldes 150 000 böcker om Babblarna på svenska.
– Jag hade aldrig anat att det skulle bli så här stort. Det känns fantastiskt. Danderyd kändes som en bra plats med väldigt bra läge. Det är nära till kommunikationer, och samtidigt nära in till stan.

Våga satsa

Anneli Tisell tycker att man ska våga satsa om man har en idé som man tror på.
– Jag har varit egenföretagare väldigt länge. Jag är inte oförsiktig, men inte så rädd heller. Fundera inte bara – gör det. Det är mitt tips.


Flytten till Danderyd gav honom idén

Djursholmsbon Alexis Nicou är ansiktet bakom Coyards..

Alexis Nicou tyckte att det saknades en smidig och effektiv kommunikationsplattform för grannsamverkan. Så föddes Coyards.
– Jag tvekade aldrig. Det är bara att köra, säger han.

ANNONS

Det var när familjen flyttade till Djursholm och fick höra om alla inbrott i området som Alexis Nicou fick idén till företaget Grannkompaniet.

– För att grannsamverkan ska fungera krävs det att grannarna kan kommunicera med varandra på ett effektivt och smidigt sätt. Därför tog vi fram Coyards – som ett komplement och en vidareutveckling av grannsamverkan, säger han.

Totalt sex plattformar

I appen, som har varit i gång sedan oktober 2015, kan användarna skapa olika grupper. För att bli insläppt i en grupp behöver man bli inbjuden eller godkänd av en annan användare.
– Då kan man kommunicera på ett mycket mer slutet och säkert sätt, än via till exempel sociala medier. Du kan sitta hemma i soffan, men ändå direkt få rapporter om eventuella inbrott på landet. Utan att krångla med telefonnummer eller mejladresser – som folk kanske har bytt sen sist ni hördes.

Appen för grannsamverkan var först, sedan dess har företaget utvecklats och flera olika kommunikationsplattformar. Nu senast Cocamps, som är en beställning av SCR Svensk Camping, där campingägare kan kommunicera med varandra.
– Jag tycker att det har gått bra. Vi har tagit fram totalt sex plattformar, fått mycket användare och många bra samarbeten, säger Alexis Nicou.


Vill skapa hållbara trädgårdar

David Blomberg.

Lina Lindbladh och David Blomberg vill skapa trädgårdar som inte bara är fina att titta på.
– Vi fokuserar mycket på Danderyd. Dels för att David är härifrån, men också för att det finns en bra marknad här med stora trädgårdar, säger Lina Lindbladh.

Efter att ha samarbetat lite på sidan av sina egna projekt i flera år bestämde sig Lina Lindbladh och David Blomberg för att slå sig ihop och bilda företaget Gaia Gardens – som riktar in sig på hållbara trädgårdar.
– Vi skapar trädgårdar som inte bara är fina att titta på utan också är bra för mångfald – gärna ätliga trädgårdar, säger Lina Lindbladh som studerade till inredningsarkitekt i London och sedan vidareutbildade sig till Feng Shui-konsult.

David Blomberg är trädgårdsmästare och yoga-lärare vid sidan av.

Lina Lindbladh.

”Har gått jättebra”

Deras hemsida blev klar under sensommaren, och sedan dess har företaget varit i full gång.
– Det har gått jättebra och vi har fått mycket uppmärksamhet. Just nu fokuserar vi mycket Danderyd. Dels för att David är härifrån, men också för att det finns en bra marknad här med stora trädgårdar och mycket yta, säger Lina Lindbladh.

Hon tror att företagandet kommer ganska naturligt för Danderydsborna.
– Jag tror att det handlar om att inte vara rädd för att ta steget, och att ha en bra och fungerande ekonomi.

ANNONS