ANNONS

Bron över Nyforsviken kan bli verklighet nästa år

Här ska bron över Nyforsviken byggas
Här ska bron byggas. Sörmlandsleden skulle kunna gå på bron i stället för via Nyfors.
Arkitekter ska tävla om att utforma den omdebatterade gång- och cykelbron över Nyforsviken. Planen är att den ska byggas nästa höst.
ANNONS

Beslutet om att bygga bron togs 2016. Frågan splittrade Alliansen. Liberalerna och Kristdemokraterna gjorde upp med Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Nu har kommunen utlyst en arkitekttävling, tillsammans med Sveriges Arkitekter, om ”entréer till Alby och en nordlig entré till Tyresta”. Ett mål är att göra Alby till en självklar entré till Tyresta. 

Tävlingen består av tre delar, varav en är att utforma bron.

Ska gå att valla får

Kommunen har flera krav på den. Fyra personer i bredd ska kunnas mötas. Den ska också till exempel klara av att en av kommunens fyrhjulingar och skotrar kör på den och det ska gå att bönder vallar får över den.

Spänger och stiger ska leda fram till bron från båda håll. På Albysidan ska de gå vidare till 2-kilometersspåret och på Tyrestasidan till Rundmars gård.

Två alternativ

Bron kommer att bli antingen cirka 70 eller 140 meter. Det finns nämligen två alternativ för var den kan landa på Tyrestasidan.

Drygt 9 miljoner kronor får den kosta, enligt kommunens tidigare beslut.

ANNONS

– Vad det landar vet vi först när vi får anbuden. Det kan handla om en eller några miljoner till, säger Thomas Sundblad (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hösten 2020 är planen att bron ska börja byggas.

Tyresöborna ska få tycka till

I tävlingen ingår också två andra delar.

Entréerna ska bli tydligare, tryggare och trivsammare. ”Det ska gå och förstå att det här är huvudentrén till ett fanatiskt natur- och rekreationsområde”, sägs det till exempel.

Den tredje delen är parkeringarna. Kravet är bland annat att det ska få plats mellan 150 till 200 bilar vid huvudentrén och det ska finnas cirka 100 platser för cyklar.

För de två delarna i tävlingen finns det inte några beslut om pengar.

– Min förhoppning som ordförande i nämnden är att vi ska lösa det rent finansiellt, säger Thomas Sundblad och uppger att frågan om fortsatta investeringar i Alby ska upp i samband med budgeten i juni.

Vinnaren får minst 350 000

Prissumman för tävlingen är 700 000 kronor exklusive moms, varav minst 350 000 går till vinnaren.

I juryn sitter fyra personer från Tyresö kommun, nationalparkschefen Per Wallsten och två representerar utsedda av Sveriges Arkitekter.

Efter sommaren avslöjas vinnaren. Men innan dess ska Tyresöborna få tycka till om förslagen.

Fakta

Så ser tidsplanen ut

Mars 2019: Tävlingen startar

Maj 2019: Tävlingsförslag ska vara inlämnade.

Sommaren 2019: Förslagen ställs ut så Tyresöborna kan tycka till.

Augusti/september 2019: Vinnaren avslöjas.

Hösten 2020: Bron byggs