Nygammalt system ska ge fler sommarjobb

Arbetsmarknadsenheten har budget för att kunna erbjuda 200 ungdomar sommarjobb.
Arbetsmarknadsenheten har budget för att kunna erbjuda 200 ungdomar sommarjobb.
Fler Tyresö-ungdomar ska få sommarjobb när nygammalt system införs.

Sedan 2015 har 16- och 17-åringar som är folkbokförda i Tyresö kommun fått söka sina sommarjobb själva. Kommunen har då kunnat ersätta arbetsgivaren med kostnaden för sommarjobbarens halva lön.

– Vi har använt den modellen nu i tre somrar, men vi har märkt att den sorterar bort de ungdomar som inte har några direkta nätverk, säger Ewa Eriksson, avdelningschef på centrum för arbete och integration vid Tyresö kommun.

Därför kompletterar man nu med att erbjuda några platser inom kommunala verksamheter. Ungdomar som vill sommarjobba lämnar en intresseanmälan när de deltar på ett jobbsökartillfälle. Samtidigt kommer de ungdomar som vill söka sommarjobb utanför kommunens organisation fortsatt kunna göra det, med samma ersättningsmöjligheter till arbetsgivaren som förut.

– Vi har budget för att kunna erbjuda 200 ungdomar sommarjobb. Förra året var det 108 ungdomar som fick sommarjobb där arbetsgivaren ersattes med halva lönekostnaden. Det är synd att vissa platser står tomma, därför återinför vi även det gamla systemet, säger Ewa Eriksson.