Min lokala hjälte

Fick nog av pendlandet – sa upp sig

Michelle Lidén spar mer än två timmar om dagen sedan hon bytte jobb och kunde börja cykelpendla.
Michelle Lidén spar mer än två timmar om dagen sedan hon bytte jobb och kunde börja cykelpendla.
En genomsnittlig stockholmare lägger mer tid än så på att resa till och från jobbet än på semester. Christer Lindberg, 43, pendlar en timme och tio minuter enkel resa.
En genomsnittlig stockholmare lägger mer tid än så på att resa till och från jobbet än på semester. Christer Lindberg, 43, pendlar en timme och tio minuter enkel resa.
Välkommen hem från semestern! Hur länge var du ledig – 6 veckor? Är du en genomsnittlig stockholmare kommer du lägga mer tid än så på att resa till och från jobbet det närmaste året.

Michelle Lidén fick nog.

(KLICKA PÅ KARTAN FÖR LOKALA PENDLINGSTIDER)

<iframe width=”100%” height=”520″ frameborder=”0″ src=”https://mittistockholm.carto.com/viz/94a9555c-608b-11e6-a531-0e233c30368f/embed_map” allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

Michelle Lidén fick det perfekta jobbet lagom till att hennes yngsta barn skulle börja förskolan. Enda problemet var att det låg på andra sidan stan, i Hallonbergen, 1 timme och 20 minuters resa från villan i Tullinge.

– Jobbet var spännande så jag försökte verkligen få det att funka. Jag kunde planera min egen arbetstid, men för att få ihop mina timmar och ändå kunna hämta barn på dagis två dagar i veckan så var jag tvungen att jobba ­tidiga, tidiga morgnar och sena kvällar, säger hon.

Efter 11 månader gick det inte längre. I månadsskiftet februari–mars sa ­Michelle upp sig – utan att ha ett annat jobb.

– Det var inget enkelt beslut. Jag tyckte mycket om mitt jobb, men jag fick inte ­vara med mina barn så mycket som jag skulle vilja och det är så kort tid som de är små.

LÄS MER: Pendlingsmonstret bara växer

Michelle Lidén är inte ensam. Vi stockholmare spenderar i snitt 271 timmar om året på pendeln, bussen eller i bilen på väg till jobbet. Det visade den stora resvaneundersökning som redovisades för landstinget i april. Omräknat till arbetstid motsvarar det 6,8 arbetsveckor – längre än de flesta av oss har semester.

Pendlingstiderna skiljer sig stort inom länet. Värmdö- och Vaxholmsborna pendlar uppemot två timmar om dagen i genomsnitt.

Så är det för Christer Lindberg, 43, i Jakobsberg. Han studerar i Stockholm och ­resan tar en timme och tio minuter, enkel väg. Men som tur är behöver han bara göra resan två ­dagar i veckan.

LÄS MER: ”Pendling ger tid för reflektion”

Michelle pendlade dagligen. Under sina 11 månader på jobbet tillbringade hon motsvarande 13,8 arbetsveckor på pendeltåg och bussar.

– Det är inte klokt vad mycket tid! Egentligen tycker jag att tiden på pendeln kan vara rätt behaglig, men det här blev för mycket – i alla fall i det skede av livet jag befinner mig, säger hon.

Det ordnade sig bra för Michelle. Hon fick det första jobbet hon sökte – som kommunikatör på Botkyrka kommun och behövde bara gå utan jobb i tre veckor.

– Nu cyklar jag till jobbet på en kvart eller kör på fem, sex, minuter om jag tar bilen. Det är jättestor skillnad. Jag kan jobba heltid och få ihop vardagen.

Fakta

Så räknade vi

Enligt rapporten Resvanor i Stockholms län 2015 är stockholmarnas genomsnittliga pendlingstid 36 minuter för enkel resa.

36 * 2 turer = 72 minuters pendling om dagen

72 minuter * 226 arbetsdagar = 16 272 minuter om året

16 272 / 60 minuter = 271 timmar om året

Omräknat i arbetstid motsvarar det:

271 / 8 arbetstimmar om dagen = 33 arbetsdagar om året

33 / 5 arbetsdagar i veckan = 6,78 arbetsveckor om året

Fakta

Skippa pendlingen så hinner du…

… se alla 6 säsongerna av Game of Thrones – 4 ­gånger om.

… bygga 16 friggebodar ­(2 dagar/prefabricerad bod, enligt Vi i villa).

… se 1 627 avsnitt av Dinosaurietåget tillsammans med barnen.

… äta 90 trerättersmiddagar hemma eller ute på krogen.

… ha 904 samlag (18 minuter varar ett genomsnittligt svensk samlag, enligt undersökningen Svenska folkets sexualvanor.)