Min lokala hjälte

Ivo utreder datahaveri på sjukhusen

Karolinska sjukhuset i Solna.
Inspektionen för vård och omsorg har inlett en tillsyn över det datahaveri som drabbade flera sjukhus i Stockholm för tre veckor sedan.
– Patientsäkerheten kan vara i fara, säger utredaren Lars Asteborg.

Det var lördagen 24 september som det uppstod avbrott i datasystemen vid flera av landstingets sjukhus. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu inlett en egeninitierad utredning.

– Det är intressant för oss att följa utvecklingen på området. I tidningar har det inte rapporterats om orsaker, så på det här sättet kan vi få veta vad som egentligen hände. När det blir avbrott kan patientsäkerheten vara i fara, säger Lars Asteborg, utredare på Ivo, till lokaltidningen Mitt i.

Läs också: Datahaveri på landstinget

Ivo skriver att haveriet varade mellan klockan 07:00 och 13:40 och drabbade Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge samt ”vissa funktioner” på Södersjukhuset och ambulansen.

Startar ni ofta egna tillsyner utan anmälan?

– Vi gör det vid större händelser. När någon enskild blir skadad görs lex Maria-anmälan men här initierar vi. På så sätt glöms det inte bort och vi kan få någon slags förklaring, säger Lars Asteborg.

Senast 1 november ska landstinget ha skickat in förklaringar om vad som hände och vilka åtgärder som gjorts eller planeras.