Landstinget permanentar sprututbyte

Kanyler
Kanyler.
På dagens hälso- och sjukvårdsnämnd föreslås landstingets verksamhet med sprututbyte för missbrukare att permanentas. Dessutom ska det utökas med en mobil enhet.

Under ett fyra år långt försök har 2285 personer gjort 57 600 besök. 94 procent av alla kanyler har återlämnats, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

Vid dagens nämndmöte för hälso- och sjukvården är förslaget att göra sprututbytet permanent. Och även göra verksamheten större så att kanyler kan bytas på flera platser än bara S:t Görans sjukhus som i dag. En utredning om en mobil verksamhet är föreslagen.

”Sprutbytet har nått många av de stockholmare som injicerar droger. Det är en insats för att minska smittspridning och förbättra hälsan och livskvaliteten för dessa utsatta personer. Att stötta samhällets utsatta är en grundläggande uppgift för en modern sjukvård och ett anständigt välfärdssamhälle”, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, i pressmeddelandet.

Liberalerna skriver att polisen inte har sett någon ökning av våldsbrott eller narkotikarelaterad brottslighet på Kungsholmen, där S:t Göran ligger.

”Sprutbytet på Kungsholmen har inte lett till många eller stora störningar enligt utvärderingen, men det är inte bra vare sig för målgruppen eller omgivningen att koncentrera många liknande verksamheter i samma område”, säger Anna Starbrink (L).