Min lokala hjälte

Morgonkollen: cancervården hotad och ny telebutik rånad

Stockholms innerstad
Rånvågen mot telebutiker fortsätter, Järva får ett nytt utomhusbad, och cancervården i Stockholm är hotad.
Här är några av nattens och morgonens hetaste nyheter.

Ännu en telebutik rånad.

Rånvågen mot affärer som säljer telefonprodukter fortsätter. Mitt i har tidigare berättat om att Tele2 lämnat Rinkeby efter ett rån i våras. Och i början av september stängde en butik i Hässelby Vällingby efter ett rån. Och i går rapporterade SVT att en butik Södertälje låter vakter patrullera den efter ett rån. Under sommaren har i snitt tre telebutiker rånats i månaden i länet.

Och i går kväll drabbades ännu en telebutik – den här gången i Kista – när två män i 20-årsåldern hotade till sig gods. Männen ska enligt polisen haft ”mejslar” på sig och varit maskerade med halsdukar vid rånet. Inga män har gripits.

Cancervården i Stockholm hotad

Urologin i Stockholm har inte inte varit med i vårdvalet tidigare. Men när den nu ska inkluderas i systemet vill inte 16 av 17 privata mottagningar vara med eftersom ersättningen sänks med 25 procent, rapporterar SvD.

Enligt läkare och patientorganisationer innebär detta att upp till 60 000 patienter, många med prostatacancer, tvingas till sjukhusen istället för öppna mottagningar. Något experterna inte anser vara genomförbart för sjukhusen, och man varnar att vården kommer försämras i Stockholm.

Tolv nya tjänster ska stoppa de sexuella övergreppen i Stockholms badhus.

Det tror majoriteten i Stockholms stadshus som i kommande budget satsar 5,75 miljoner kronor på nyanställningarna. Budgeten släpps först 12 oktober, men Mitt i har fått ta del av delar ur den i förväg.

Många av polisanmälningarna om övergrepp har skett på Eriksdalsbadet, men i vilka badhus de tolv tjänsterna hamnar är inte klart.

Enligt staden handlar satsningen också om att öka simkunnigheten och badsäkerheten, samt att öka den upplevda tryggheten i badhusen generellt.

Och Järva får nytt utomhusbad.

Ur nästa års budget kan vi också berätta att det satsas också en 1,1 miljard kronor på att bygga om och rusta upp fyra simhallar: Bredängs bad- och idrottshall, Åkeshovs sim- och idrottshall, Forsgrenska badet och Vällingby sim- och idrottshall.

Men man ska också gå vidare med planerna för ett nytt utomhusbad i Järva. Mitt i har tidigare berättat om badet som planeras att få en 25 eller 50-metersbassäng, en undervisningsbassäng och ett barnplaskområde. Badet uppskattas att kosta 150 miljoner kronor att bygga.

Bra flyt i kollektivtrafiken

Enligt SL flyter samtlig kollektivtrafik på bra i länet, med undantag för ett par försenade eller inställda avgångar. Det enda orosmolnet är Saltsjöbanan som under morgonen har haft vissa förseningar på grund av tidigare signalfel. Strax före sju skulle förseningarna på banan ligga på max fem minuter.

Sol och moln väntas

Vädergudarna över Stockholm blandar och ger under dagen. Enligt SMHI, blir det en del sol, men också mulet under eftermiddagen. Temperaturen under dagen kommer att ligga runt tian.