Min lokala hjälte

Morgonkollen: Kraftig vindsbrand rasar

Kraftig vindsbrand, flyghaveri och ny teater. Här är morgonens och nattens nyheter i länet.

Brand rasar i Rinkeby

En kraftig vindsbrand rasar i ett flerbostadshus i Rinkeby. Brandförsvaret fick larmet strax före klockan 5 på fredagsmorgonen. Personal från sex brandstationer finns på plats för att bekämpa elden. Boende i huset på Fornbyvägen evakueras till bussar.

– Så gott som hela huset evakueras. Det är en fullt utvecklad brand på vinden och den är inte under kontroll. Det kommer att ta många timmar innan vi är klara, säger Kurt Jonsson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Vid sextiden på morgonen fanns inga uppgifter om personskador. Hela Rinkebysvängen har stängts av.

 

Regeringsbeslut: 400 studentbostäder på Gärdet

Regeringen kör över länsstyrelsen och godkänner 400 nya studentbostäder på Gärdet i Stockholm. Husen ska till största del byggas ovanpå befintliga studenthusen i Jerum nära Lidingövägen. Länsstyrelsen har tidigare stoppat planerna med hänvisning till landskapets miljövärden. Men studentbostäder är viktigare, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till Dagens Nyheter.

Flygplan fattade eld

Ett flygplan började brinna  i samband med start på Bromma flygplats vid 19-tiden på torsdagskvällen. En eldsflamma ska ha slagit ut från en av motorerna, varpå starten avbröts och passagerarna fick kliva av, uppger Sveriges Radio. Branden ska utredas.

 

Ny teater har premiär

På lördagen är det premiär för Stadsteaterns nya satsning Kretsteatern i Farsta. Kretsteatern kommer under januari, februari och mars att turnera med föreställningar i ytterstaden. Spelplatser blir Fanfaren i Farsta, Skarpnäcks Kulturhus och Stadsteatern i Vällingby. Premiärföreställningen i morgon är en revy om tryckfrihet; Prata högre Karin, skriven av Lotta Olsson med musik av Jojje Wadenius. Läs mer om revyn och Kretsteatern här.

 

Kallur kutar i varuhus

Friidrott i varuhuset? Jo, det blir verklighet den 28 januari på galan Indoor på Bauhaus i Bromma. Affischnamn blir Sanna Kallur som ska springa 60 meter häck. Besökarna kommer även kunna kolla stavhopp och höjd. I den senare grenen deltar Sofie Skoog och Emma Green. Läs mer i Sportsvepet.

Kallare väder till helgen

Fredagen blir halvklar med temperaturer mellan +1 och -3 enligt SMHI:s prognos. Lokalt kan byar av regn eller blötsnö förekomma. Under helgen väntas kallare väder med mellan tre och åtta minusgrader.